Παρασκευή
12
Απρίλιος
TOP

Εκδήλωση στο Κεφαλινού για την θυσία του Ηλία Κορμά και των παλληκαριών του

Με τρισάγιο στη θέση της προτομής του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά στο Κεφαλινού, τίμησε χθες Κυριακή 5 Ιουνίου ο Δήμος Μεσσήνης, τους Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες που με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Ηλία Κορμά έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου 1825.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης  Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς και ο πρόεδρς του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε χαρά και υπερηφάνεια που η παρούσα Δημοτική Αρχή, καθιέρωσε από πέρυσι την απόδοση τιμών στους τοπικούς μας ήρωες, 52 χρόνια μετά την τοποθέτηση της προτομής του χιλίαρχου Ηλία Κορμά στο Κεφαλινού. «Είμαστε ευγνώμονες για την θυσία του Ηλία Κορμά και των παλληκαριών του. Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε τη γνώση της τοπικής μας ιστορίας στα νέα παιδιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Εδραιώσαμε την τέλεση μνημοσύνου εδώ στο Κεφαλινού κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, εκδώσαμε τετράδια με τους τοπικούς μας ήρωες που διανείμαμε σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στις 13 Ιουλίου θα παρουσιάσουμε το ιστορικό βιβλίο του συγγραφέα, εκπαιδευτικού και λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Τάσου Αποστολόπουλου με τίτλο “Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821”», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Γιαλικάρης από την 120 ΠΕΑ ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Οιχαλίας Αστυνόμος Β΄ Γιώργος Κοκορόγιαννης ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πυραγός Ιωάννης Κυρίτσης ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλινού Ιωάννης Δαβίλλας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζερμπισίων Δημήτρης Κλεφτόγιαννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ρευματιάς Αναστάσιος Ζαμπάρας, η αντιπρόεδρος της Πανεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών  και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Βασίλης Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Δημήτρης Γαλιάτσος, Γιώργος Στραβόλαιμος, Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Τις προσφωνήσεις έκανε η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά ενώ τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγία Τριάδα» και «Παράδεισος» Καλαμάτας.