Δευτέρα
24
Ιούνιος
TOP

Εκλογές 2023: Αυτός είναι ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας -Πόσους βουλευτές βγάζει κάθε νομός

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για τις εκλογές της Κυριακής (21/5) και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τον εκλογικό χάρτη με τις έδρες που «βγάζει» η κάθε περιφέρεια της χώρας, αφού υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού τα οποία εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εκλογικός χάρτης: Ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες, ποιες χάνουν
Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, καθώς και η Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με την κατανομή των εδρών:

Oι σταυροί στις εκλογές του 2023
Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς, στην εγκύκλιο που έχει εκδώσει το ΥΠΕΣ για τις εθνικές εκλογές τονίζεται ότι κάθε ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.
β) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.
γ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς.
δ) Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Στην ίδια εγκύκλιο περιλαμβάνεται πίνακας με τον αριθμό, μεταξύ άλλων, των σταυρών και των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια: ekloges-2023-stayroi-protimisis

Πηγή: iefimerida.gr