Σάββατο
1
Απρίλιος
TOP

Eκλογές ΚΙΝΑΛ: Η πρωτιά Ανδρουλάκη, ο β’ γύρος και το «αποτύπωμα» της συμμετοχής

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου και η μεγάλη διαφορά ποσοστών – σχεδόν 10 μονάδες- που χωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου σημάδεψαν τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με σχεδόν 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με σχεδόν 27,06%.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη μεγάλο νικητή, ο μεγάλος χαμένος από τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήρθε τρίτος χάνοντας από τον Γιώργο Παπανδρέου με μία μονάδα διαφορά λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 26,06%.

Η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά που υπάρχει ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου δημιούργησε αρχικά την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα επιθυμούσε να γίνει η εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής (12.12.2021) αποδεχόμενος την ήττα του.

Μετά από μεγάλη συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με τα όσα προσεγγίζει το www.newsit.gr, αποφάσισε τελικά ότι τα πάντα παίζονται, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Χριστίδη, του Χάρη Καστανίδη και του Παύλου Γερουλάνου θα κατευθυνθούν προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Παρακαταθήκη και μεγάλο στοίχημα η συμμετοχή

Πέραν προσώπων και αποτελεσμάτων, πάντως, το ΚΙΝΑΛ – στο σύνολό του – αποκόμισε από τη χθεσινή διαδικασία ένα αδιαμφισβήτητο κέρδος: τη συμμετοχή. Οι ενδείξεις για αυξημένο ενδιαφέρον προϋπήρχαν όλο διάστημα που προηγήθηκε, από το φορτισμένο κλίμα που έφερε η αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά και την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου, έως τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει σταθερά η παράταξη εδώ και ενάμιση περίπου μήνα.

Όπως αναφέρει η www.kathimerini.gr αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας δημιουργούσε ερωτηματικά, τα οποία, ωστόσο, από νωρίς το πρωί της Κυριακής είχαν αρχίσει να εξαϋλώνονται. Οι 270.000 ψήφοι ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της Χαρ. Τρικούπη, προσθέτοντας, παράλληλα και μια επιπλέον οργανωτική πρόκληση, η οποία, σε γενικές γραμμές, απαντήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο ΚΙΝΑΛ έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση από τη μαζική προσέλευση στις κάλπες, ωστόσο, υπάρχει παράλληλα και ένα μεγάλο, σύνθετο στοίχημα για τη νέα ηγεσία: η κεφαλαιοποίησή της.

Από τη μία πλευρά, μεν, σε μια περίοδο που το έδαφος φαντάζει πιο πρόσφορο από το 2017, για αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών. Από την άλλη, δε, με τα εσωκομματικά δεδομένα να δημιουργούν την αίσθηση ότι οι ασκήσεις ισορροπίας και ενότητας για τον νέο πρόεδρο, δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από «αγκάθια».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ MEΣΣΗΝΙΑΣ

ΠAΠANΔPEOY: 36,3%

ANΔPOYΛAKHΣ: 35,4%
ΛOBEPΔOΣ: 22,06%
XPHΣTIΔHΣ: 2,7%
ΓEPOYΛANOΣ: 2,2%
KAΣTANIΔHΣ: 0,9%
ΛEYKA: 0,2%
ΨHΦIΣANTEΣ: 4747
EΓKYPA: 4731
ΠAΠANΔPEOY: 1719
ANΔPOYΛAKHΣ: 1675
ΛOBEPΔOΣ: 1044
XPHΣTIΔHΣ: 130
ΓEPOYΛANOΣ: 108
KAΣTANIΔHΣ: 45
ΛEYKA: 10
AKYPO: 16
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ