Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Έκθεση του ΕΟΠ «δείχνει» πλημμύρες και ξηρασία ως βασικούς κινδύνους για την υγεία – Οι αγρότες στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε χθες, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει φαινόμενα όπως πλημμύρες και ξηρασία ενώ μειώνει την ποιότητα των υδάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έχει γνωρίσει καταστροφικές πλημμύρες μετά από βροχοπτώσεις ρεκόρ, πρωτοφανείς ξηρασίες που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Παράλληλα, όλες αυτές οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις στην υγεία, τόσο άμεσες (π.χ. θάνατοι από πλημμύρες) όσο και έμμεσες (π.χ. οι ξηρασίες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των αγροτών ή οι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα και τοξίνες και δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ευρέως).

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) με τίτλο «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη: έμφαση στις πλημμύρες, την ξηρασία και την ποιότητα των υδάτων» εφιστά την προσοχή στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την ευημερία που σχετίζονται με το νερό και οι οποίες είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: μεταξύ 1980 και 2022, καταγράφηκαν 5.582 θάνατοι από πλημμύρες και 702 θάνατοι από πυρκαγιές σε 32 ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, σήμερα, ένας στους οκτώ Ευρωπαίους (περίπου 53 εκατομμύρια άνθρωποι ή 12% του πληθυσμού της ηπείρου) ζει σε περιοχές δυνητικά επιρρεπείς σε πλημμύρες και περίπου το 30% των κατοίκων στη νότια Ευρώπη αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα σε σχέση με το νερό. Την ίδια στιγμή, ένα στα εννέα νοσοκομεία στην Ευρώπη βρίσκεται σε περιοχές δυνητικά επιρρεπείς σε ποτάμιες πλημμύρες, ενώ οι παρατεταμένες περίοδοι ζέστης και ξηρασίας διευκολύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, κυρίως στη νότια Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε ή κολυμπάμε, αν και συνολικά είναι πολύ καλή, κινδυνεύει επίσης. Η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα και του νερού διευκολύνει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό. Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί διείσδυση αλμυρού νερού στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, με επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει περαιτέρω την έκθεση των ανθρώπων σε ακραίες καιρικές συνθήκες με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι άνθρωποι με βεβαρημένη υγεία, οι ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα, οι αγρότες και οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν και μελλοντικά τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί επειγόντως η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως οι διάφορες ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα, το νερό και την υγεία, και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ήδη υπάρχουσες λύσεις σε όλους τους τομείς και τα κυβερνητικά επίπεδα για την προστασία των πολιτών, την πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και την αύξηση της ευημερίας των Ευρωπαίων.

ΠΗΓΗ ypaithros.gr