TOP

Εκτός ορίων για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι – Διαμαρτυρία και στην Καλαμάτα για τις περικοπές στις συντάξεις (video)

Στα όριά τους έχουν φτάσει ξανά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με το «καλημέρα» του 2022, είδαν μειωμένες τις συντάξεις χηρείας, διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη αυτή που συνέπεσε στην πιο δύσκολη περίοδο, με τη διπλή κρίση να προβληματίζει. Πολλοί από αυτούς άλλωστε, συντηρούν άνεργα παιδιά και εγγόνια με τα θεμέλια πολλών οικογενειών να τρίζουν και το μέλλον, αν δεν αλλάξει κάτι, αβέβαιο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων Καλαμάτας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Συντονιστικής επιτροπής συνταξιουχικων οργανώσεων Ελλάδας  πραγματοποίησε σήμερα διαμαρτυρία, έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλαμάτα, διεκδικώντας:

A) Nα μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος πού εκδόθηκε παραμονή της πρωτοχρονιάς που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δυο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος  του υπουργείου εργασίας εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) και  του ν.4670/20 (Βρούτση).

Πιο συγκεκριμένα η διάταξη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πού έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς την αφαίρεση ουσιαστικά ποσού 268,00 ευρώ το μήνα από τη δικαιούμενη “Εθνική Σύνταξη”. Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα στις ήδη περικομμένες και τσακισμένες συντάξεις και συνεχίζεται τη στιγμή που οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στην κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση “βγαίνει στα κεραμίδια” για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει.

B) Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020-2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

2

 Για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του Λαού 

1.   Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

·         Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων στις βιομηχανικές ζώνες Μεσσήνης και Μελιγαλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις του νομού (super market, εμπορικά, Δήμοι κοκ) με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.

·         Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

·         Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού,  με άμεση καμπάνια ειδικών στους χώρους εργασίας, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, υπομονή και επιμονή, να δώσουμε τη μάχη της κάλυψης των ανασφαλειών, επίλυσης αποριών, να κερδηθεί η μάχη να πειστούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

 4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του νοσοκομείου Καλαμάτας και των δομών Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, με νέες ΜΕΘ.

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Είναι πρόκληση μεγάλο γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο του Νομού να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κερδοφορεί πάνω στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

·         Να ξεπαγώσουν τώρα όλα τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία.

5. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.