Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Εμείς μπορεί να σχεδιάζουμε Χριστούγεννα στο χωριό, εκείνοι σχεδιάζουν Χριστούγεννα στην κόλαση

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν.

Για πολλούς το νο2 της Ρωσικής ηγεσίας.
Γραμματέας του Ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, με ισχύ πιο πάνω και από τον Υπουργό άμυνας, είναι ο άνθρωπος που συνοδεύεται από την φήμη ότι ¨οργώνει” την Ρωσική επικράτεια, αλλά σπάνια ταξιδεύει έξω από αυτήν.
Ο Πατρούσεφ αυτή τη φορά ταξίδεψε μέχρι την πόλη Νανπίκ της Κίνας για να συναντήσει τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Γιετσι.
Οι δυο τους επικαιροποίησαν την στενή οικονομική και (κυρίως) στρατιωτική συνεργασία Κίνας – Ρωσίας, προφανώς με όλες τις λεπτομέρειες στο τραπέζι.
Σχεδόν ταυτόχρονα:
1. Χερσώνα, Ντονμπας και Ζαπορίζια ανακοινώνουν δημοψήφισμα για την προσάρτηση στην Ρωσία.
2. Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, στενός πολιτικός φίλος του Πούτιν, δηλώνει δημόσια ότι είμαστε κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο, με μόνη επιφύλαξη αν θα ξεκινήσει σε δύο μήνες ή θα καθυστερήσει για λίγο…
3. Ο Πούτιν ανακοινώνει μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων.
4. Το τέλος των συνομιλιών στην σύνοδο του Ουζμπεκισταν, αφήνει ως αποτύπωμα την διαφαινόμενη βέβαιη δημιουργία ενός αντιΝΑΤΟ της Ανατολής, με Κίνα, Ρωσία, Ιραν να αποτελούν τον πυρήνα και πολλές και σημαντικές χώρες να “συνωστίζονται” για την συμμετοχή τους.
5. Ο Μεντβέντεφ σε νέες δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι οι Ουκρανικές επαρχίες, μετά το δημοψήφισμα θα είναι Ρωσικό έδαφος και οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση απέναντι τους θα ενεργοποιήσει την σχετική πρόβλεψη του συντάγματος για “εθνική απειλή” και υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ. (ακόμα και πυρηνικά)…
Τίποτα μα τίποτα δεν πάει καλά στον πλανήτη.
Οι πρωτοφανείς παράλληλες κρίσεις, το αναπόφευκτο ενεργειακό και κατ΄ επέκταση οικονομικό και κοινωνικό κραχ της Ευρώπης, οι δεκάδες ενεργές πολεμικές εστίες με πιο “επιδραστική” βέβαια εκείνη της Ουκρανίας, αλλά και η επίσης βέβαιη επερχόμενη “κρίση της Ταιβαν”, συνθέτουν ένα μίγμα γεωπολιτικών εξελίξεων που όμοιο του δεν έχει υπάρξει.
Ας γυρίσουμε όμως στον Πατρούσεφ.
Κι αυτός παλιός της KGB, λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που διέκρινε τις ικανότητες του Πούτιν.
Έκτοτε είναι πάντα δίπλα του και είναι σε μια πολύ κλειστή ομάδα ανθρώπων που ο Ρώσος πρόεδρος εμπιστεύεται τυφλά.
Ο Πατρούσεφ είναι ο πλέον αντιδυτικός ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, μιλά συνεχώς για την αναγκαιότητα αυτού του πολέμου και δεν κρύβει την επιθυμία του για επιπλέον ¨δράση”, κατονομάζοντας ως εχθρό το ΝΑΤΟ και λιγότερο την Ουκρανία.
Το ταξίδι του στην Κίνα και η συνάντηση με τον ανώτατο αξιωματούχο Γιέτσι, ήταν αναμφισβήτητα υπό τις οδηγίες Πούτιν και Σι Τζιπινγκ.
Από την σύνοδο του Ουζμπεκιστάν και τις συζητήσεις που έγιναν, διέρευσαν ελάχιστα.
Το κλίμα μεταξύ Πούτιν και Σι, κάποιοι παρατήρησαν ότι δεν ήταν τόσο θερμό όσο θα περίμενε κανείς από την τελευταία τους συνάντηση λίγες μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν δημόσια, παραδέχθηκε ότι ο Κινέζος πρόεδρος “ανησυχεί” για τις εξελίξεις, αλλά όπως δήλωσε “θα τον ενημερώσω πλήρως”…
Ο Σι Τζιπινγκ είναι εμφανές ότι κρατάει δημόσια μια “προσεκτική” στάση.
Είναι κάτι που ο Πούτιν το έχει αποδεχθεί, βάζοντας στο σενάριο του τον ρόλο του “καλού και του κακού μπάτσου”.
Αν κάποιος μπορεί να μεσολαβήσει σε μια δραματική ρήξη σχέσεων Πούτιν – Μπάιντεν, αυτός δεν είναι άλλος από τον Κινέζο πρόεδρο.
Για την ώρα, η σχέση του Σι με τον Μπάιντεν είναι σε “υποφερτά” επίπεδα, αλλά η τελική ρήξη που δεν επέρχεται μόνο και μόνο για αυτόν τον υποτυπώδη δίαυλο επικοινωνίας, κρέμεται σε μια κλωστή.
Ειδικά με τα ανεξέλεγκτα γεράκια τύπου Πελόζι, η σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που όμως όλα δείχνουν ότι κάποιοι από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους, την φέρνουν ολοένα πιο κοντά.
Η Κίνα φαίνεται ότι μπαίνει σε μια αναπόφευκτη στρατιωτική συμμαχία με την Ρωσία.
Το αντάλλαγμα της πυρηνικής ισχύος έναντι των ΗΠΑ που προσφέρει η Ρωσία ως η πρώτη παγκόσμια πυρηνική δύναμη, είναι για την Κίνα ανεκτίμητο αφού διαθέτει εξαιρετικό στρατιωτικό εξοπλισμό για συμβατικό πόλεμο, αλλά υστερεί κατά πολύ σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών.
Συναντήσεις σαν κι αυτή, του γραμματέα εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ με τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, δεν γίνονται τυχαία…
Δυστυχώς οι “decision makers” (σε ελεύθερη μετάφραση για την περίσταση οι “διαμορφωτές της ζωής μας”), δείχνουν να έχουν άλλα σχέδια από εμάς…
Εμείς μπορεί να σχεδιάζουμε Χριστούγεννα στο χωριό, εκείνοι σχεδιάζουν Χριστούγεννα στην κόλαση.
Φέτος οι καλικάντζαροι θα είναι πιο πολλοί από ποτέ…