Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Έναν χρόνο άνοδο βλέπουν οι αναλυτές στο ελαιόλαδο, με 9 ανοίγει ο Σεπτέμβριος

Όσο όµως για τους επόµενους µήνες συνδυαστικά οι παραγωγές της ΕΕ µετα βίας πιάνουν αυτήν µιας φυσιολογικής χρονιάς στην Ισπανία, δηλαδή τους 1,5 εκατ. τόνους περίπου, τότε η άνοδος θα έχει το πάνω χέρι.

Το ζητούµενο τη δεδοµένη στιγµή είναι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, σε ένα εµπορικό περιβάλλον πρωτόγνωρο, το οποίο διαµορφώνεται αποκλειστικά από την προσφορά και όχι από τη ζήτηση στο ράφι. Μια ασφαλής εκτίµηση θέλει τις τιµές για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα νέας εσοδείας να συνεχίζουν από εκεί που θα κλείσει η τρέχουσα εµπορική περίοδος σε περίπου ένα µήνα, ήτοι σε τιµές πέριξ των 9 ευρώ το κιλό, ωστόσο δεν αποκλείεται, αρχής γενοµένης στην Ιταλία, να διαµορφωθούν νέα ιστορικά υψηλά κοντά στα 11 ευρώ, ειδικά αν οι τωρινές εκτιµήσεις παραγωγής αποδειχθούν στην πράξη…υπεραισιόδοξες.

Καλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, πάντως, δύσκολα προκύπτουν έπειτα από τέτοια καιρικά µοτίβα σαν και αυτά που αναπτύχθηκαν τους προηγούµενους µήνες, κάτι που έρχεται να ενισχύσει την αγωνία της αγοράς να εξασφαλίσει προϊόν µε άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Εν τω µεταξύ, µέχρι τον Οκτώβριο η καλλιέργεια παραµένει σηµαντικά εκτεθειµένη στα καιρικά φαινόµενα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη agronews.gr