Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 40 γυναίκες ζουν με ένα περιπολικό έξω από το σπίτι τους

Ακόμη ένα πετραδάκι στον τεράστιο λόφο που έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια από υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ο άγριος ξυλοδαρμός της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα.

Η επίθεση του ποινικολόγου στη σύζυγό του προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινωνία και έθεσε για ακόμη μια φορά την Πολιτεία προ των ευθυνών της με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να εξαγγέλλει νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων και να τονίζει πως εφεξής η προφυλάκιση για κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας θα αποτελεί κανόνα.
Το φαινόμενο έχει λάβει το τελευταίο διάστημα τεράστιες διαστάσεις με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Ενδεικτική είναι η προ ημερών δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε πως μόνο την περασμένη Τετάρτη (19/6) η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 73 συλλήψεις. Αριθμός σοκ που «μαρτυρά» το δράμα που περνούν καθημερινά εκατοντάδες γυναίκες στα χέρια των συντρόφων και των συζύγων τους πίσω από τις αμπαρωμένες πόρτες των σπιτιών τους.

Κάποια από τα θύματα δεν μιλούν ποτέ, άλλα διστάζουν και άλλα -όλο και περισσότερα- βρίσκουν τη δύναμη να ανοίξουν το στόμα τους και να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους.
Ο φόβος ωστόσο δεν φεύγει ποτέ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως και σε αυτή της κυρίας Πολυζωγοπούλου, κρίνεται απαραίτητο τα σπίτια που κατοικούν οι γυναίκες θύματα να φυλάσσονται από αστυνομικούς.

Οι περιπτώσεις δεκάδες. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Θέματος», από την 1η Απριλίου 2024 μέχρι και σήμερα, σε 40 υποθέσεις στην Αττική και σε δύο στη Θεσσαλονίκη έχει κριθεί αναγκαίο να υπάρχει περιπολικό έξω από τις οικίες θυμάτων για συνεχή φύλαξη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη protothema.gr