
Ο Δήμος Μεσσήνης τίμησε με κάθε επισημότητα και συγκίνηση τους αδελφικούς δεσμούς με την Κοινότητα Σπιταλίου Λεμεσού μέσα από ένα τριήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Μεσσήνη, Σπιτάλι και Πεταλίδι. Η θερμή υποδοχή της Κυπριακής αντιπροσωπείας ανέδειξε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων Κοινοτήτων Σπιταλίου Μεσσήνης και Σπιταλίου Λεμεσού. Ήταν τρεις μέρες γεμάτες συγκίνηση, αντάμωμα φίλων, με ανταλλαγή δώρων παραδόσεων και πολιτισμών, απόδειξη της δυναμικής που έχει η αδελφοποίηση να ενώνει ανθρώπους πέρα από τα σύνορα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με μία βραδιά υποδοχής στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και κορυφώθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία Σπιταλίου, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική μουσικοχορευτική εκδήλωση.
Κεντρική εκδήλωση Σαββάτου στην Δ.Κ. Σπιταλίου
Στην εκδήλωση του Σαββάτου, οι ομιλητές εξέφρασαν την ιδιαίτερη συγκίνησή τους για τη σημαντική αυτή συνάντηση που γεφυρώνει τόπους, ανθρώπους και πολιτισμούς.
Στην τοποθέτησή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι η εκκλησία επαινεί τον υγιή πατριωτισμό και ευλογεί και καθαγιάζει την έννοια της πατρίδας συμμετέχοντας στους αγώνες του έθνους. Η έντονα κατοχυρωμένη συμμετοχή της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους και για την Ελλάδα και για την Κύπρο προς υπεράσπιση ή απελευθέρωση της γης αλλά και επιβίωση του λαού, δικαιώνει τη στάση της και των φορέων της απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός είναι απλωμένος σε διαφορετικές πατρίδες που τις ενώνει η κοινή θρησκεία, η κοινή γλώσσα, η κοινή ιστορική πορεία τα κοινά ήθη και έθιμα και κυρίως η κοινή πίστη στην ελευθερία, στη δημοκρατία καθώς και το ζήτημα της Κύπρου που παραμένει ανοιχτή πληγή και αδικία που ζητά δίκαιη λύση. Τόνισε ότι η συνάντηση αυτή, πέρα από τον συμβολισμό, έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα: να δώσουμε νέα πνοή στην αδελφοποίηση των Κοινοτήτων οργανώνοντας κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανταλλαγές μαθητών και νέων, δράσεις στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Γιατί, τελικά, οι σχέσεις των λαών δεν χτίζονται μόνο με αποφάσεις, αλλά κυρίως με γνωριμία, αλληλεπίδραση και αλληλοκατανόηση.
Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Μεσσήνη με την Λεμεσό έχουν πολλά να μοιραστούν και η συνάντηση αυτή είναι η αρχή μιας πορείας που μπορεί να εμπνεύσει και άλλες κοινότητες, να αναδείξουν την ενότητά τους και συνεχάρη τους διοργανωτές Δήμους και τις Κοινότητες Σπιταλίου για την ξεχωριστή πρωτοβουλία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος επέμεινε στην ουσία της αδελφοποίησης των δύο Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι με τη συμμετοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου μπορούν να αναζητηθούν προγράμματα που θα αναπτύξουν περαιτέρω συνεργασίες των δύο περιοχών.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπιταλίου Μεσσήνης Γιάννης Καλογερόπουλος τόνισε ότι με τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων ενισχύονται οι πανάρχαιοι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινοτικές αρχές οφείλουν να είναι συνεχιστές αυτών των δεσμών.
Ομοίως ο Κοινοτάρχης Σπιταλίου Λεμεσού Ανδρέας Κωνσταντίνου χαρακτήρισε την επίσκεψη της Κυπριακής Αντιπροσωπείας πράξη συμβολική και ουσιαστική που δηλώνει πως τα μικρά χωριά, μπορούν να γίνουν μεγάλα παραδείγματα για ολόκληρο τον Ελληνισμό, συνεχίζοντας τον δρόμο της επικοινωνίας και της συνεργασίας, διότι το Σπιτάλι δεν είναι μόνο τόπος, αλλά η ψυχή των ανθρώπων του και οι Σπιταλιώτες είτε στη Λεμεσό είτε στη Μεσσήνη, μοιράζονται την ίδια ψυχή.
Η αδελφοποίηση των δύο Σπιταλίων ήταν μία πράξη πατριωτική, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπιταλίου Μεσσήνης Βασίλης Ανδριανόπουλος, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει να την ενισχύσουμε με ανταλλαγές και έργα ουσίας για να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι δύο μικρά χωριά μπορούν να αποτελέσουν φάρο ελπίδας και ενότητας για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου, ο Δήμαρχος Μεσσήνης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη πνευματική και κοινωνική του προσφορά και αναμνηστική πλακέτα στον φιλοξενούμενο Κοινοτάρχη Σπιταλίου Λεμεσού Ανδρέα Κωνσταντίνου ως αναγνώριση της παρουσίας του στον Δήμο μας και της συμβολής του στη διατήρηση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Καλάθια με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα προσέφεραν ο κ. Καλογερόπουλος στον κ. Κωνσταντίνου, ως ένδειξη εκτίμησης και φιλίας προς την αδελφοποιημένη μας κοινότητα και ο κ. Μαντάς στον εκπρόσωπο της μουσικοχορευτικής ομάδας της Λεμεσού χοροδιδάσκαλο Κυριάκο Ζίττη. Αναμνηστικά δώρα προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της Κυπριακής αντιπροσωπείας οι οποίοι ανταπέδωσαν με αντίστοιχα δώρα.
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ με βραδιά φιλοξενίας στο Πεταλίδι.
Στις τιμητικές εκδηλώσεις χόρεψαν: στη Μεσσήνη ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος, στο Σπιτάλι ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και στο Πεταλίδι το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου. Τα μέλη του Ομίλου Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού «Οι Αμαθούσιοι», υπό τη συνοδεία των μουσικών τους, παρουσίασαν και τις τρεις βραδιές γυναικείους Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και ανδρικούς Κυπριακούς χορούς και τους χορούς δεξιοτεχνίας τατσιάς και δρεπανιού, προσφέροντας μια ουσιαστική πολιτιστική ανταλλαγή και ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και αδελφοσύνης.