Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις μισό δισ. ευρώ σε 5 εκατ. μικρομεσαία νοικοκυριά

Με κομμένη την ανάσα, ιδιοκτήτες και κυβέρνηση επιχειρούν να κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Στις πρώτες 24 ώρες από  την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, το Taxisnet εμφάνιζε υπερφόρτωση από ιδιοκτήτες και λογιστές που έκαναν είσοδο για να πληροφορηθούν τι τους περιμένει. Την ίδια στιγμή και στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω του εκ βάθρων επανασχεδιασμού του ΕΝΦΙΑ και τον διπλασιασμό των περιοχών εντός αντικειμενικού συστήματος τιμών των ακινήτων, αναζητούσαν πού θα εντοπιστούν πολύ μεγάλες, ακραίες ή και παράλογες αυξήσεις φόρου, προκειμένου να επέμβουν αν χρειαστεί.

Γενικά πάντως, μια πρώτη αποτίμηση έδειξε ότι:

·  οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες είδαν αισθητή μείωση στα εκκαθαριστικά τους, από τουλάχιστον 10 οι περισσότεροι ή 100 ευρώ για μικρομεσαίες περιουσίες (κυρίως στα αστικά κέντρα) έως και 5.000 – 7.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις

· τα νοικοκυριά τα οποία είδαν μείωση ΕΝΦΙΑ (πάνω από 5 εκατομμύρια συνολικά) είχαν όφελος από μείωση φόρου σχεδόν μισό δισ. ευρώ. Η μείωση φόρου προσεγγίζει δηλαδή τα 100 ευρώ ανά νοικοκυριό μεσοσταθμικά.

·  περίπου 15% των ιδιοκτητών είδαν σχεδόν ίδια και απαράλλαχτα εκκαθαριστικά εν σχέσει  με πέρυσι, δηλαδή με μείωση ή αύξηση μικρότερη των 5 ή 10 ευρώ.

·  το 3% των ιδιοκτητών είδαν αύξηση περίπου 50 ή έως και 100 ευρώ

· το 2,5%-3% υπολογίζεται ότι βλέπει πολύ μεγάλη αύξηση ή και τριπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται φέτος να πληρώσουν.

Η τελευταία κατηγορία θα είναι ουσιαστικά και οι «χρηματοδότες» των μειώσεων τιμών για τους υπολοίπους φορολογουμένους, καθώς θα πληρώσουν τουλάχιστον τα 120-130 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους. Και θα του πληρώσουν και τα επόμενα χρόνια, εάν δεν αλλάξει και πάλι σύντομα η δομή και το ύψος επιβολής του Φόρου Ακινήτων.

Αν και αποτελούν μικρή ομάδα, αποτελούν επί το πλείστον μεσαίες ιδιοκτησίες, που για πρώτη φορά θα πληρώσουν «κανονικό ΕΝΦΙΑ» (νέες εντάξεις), με βάση τις αντικειμενικές αξίες για το κτίριο και το οικόπεδό τους, αλλά όχι πια σαν «εκτός αντικειμενικών» αγροτεμάχια. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 100 -300 ευρώ για τους περισσότερους, αλλά μπορεί να ξεπερνούν τα 500 ή και τα 1.000 ευρώ, με βάση τη συνολική περιουσία, ιδίως για ακίνητα στην επαρχία που για πρώτη φορά θα πληρώσουν «κανονικό» ΕΝΦΙΑ.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν και εντοπίζονται πολύ συχνά λάθη στη δήλωση και εκκαθάριση του φόρου που προκύπτει. Ένας έλεγχος στο νέο εκκαθαριστικό μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις για να σβηστούν λάθος χρεώσεις, για παράδειγμα:

·   στα εμπράγματα δικαιώματα και ειδικά στην ακριβή αναλογία μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας, που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορά χρεώσεων έως 90%

·   συνιδιοκτησίες που, αντί αναλογίας, εμφανίζεται σαν 100% κυριότητα και φορολογείται εξ ολοκλήρου

·   μη αναγραφή του ορόφου, που οδηγεί ακόμα και υπόγεια να φορολογηθούν σαν να ήταν ρετιρέ 6ου ορόφου και πάνω

·  συμπερίληψη βοηθητικών χώρων μαζί με κύριους (πχ σπίτι 90 τμ και 10 τμ αποθήκη δηλώνονται όλα μαζί σαν 100 τμ  κατοικίας) εξαιτίας της οποίας χάνουν έκπτωση έως και 90%!

· Μη δήλωση ως Ημιτελών ή μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που οδηγεί σε απώλεια έκπτωσης  60%

Μετά την όποια διόρθωση απαιτηθεί, εκδίδεται νέο μειωμένο εκκαθαριστικό. Πρώτη δόση τουλάχιστον πρέπει να πληρωθεί στις επόμενες 20 μέρες, έως 31 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr