Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Ενστάσεις και ανησυχία για τη δια ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ

Προβληματισμός υπάρχει στα ΑΕΙ για την επιστροφή των ιδρυμάτων με το νέο ακαδημαϊκό έτος στη διά ζώσης λειτουργία, έπειτα από σχεδόν τρία εξάμηνα τηλεκπαίδευσης. Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί δέχονται μεν ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών και πανεπιστημιακών επιτρέπουν τα διά ζώσης μαθήματα, αλλά θέτουν ενστάσεις σε δύο ζητήματα: πρώτον, πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και, δεύτερον, πώς θα επιτευχθεί ο μη συνωστισμός των φοιτητών κατά τη διδασκαλία υποχρεωτικών μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια.

«Το μήνυμά μας για το νέο ακαδημαϊκό έτος είναι σαφές: Βγαίνουμε έξω σήμερα, ερχόμαστε πιο κοντά με ασφάλεια και αφήνουμε τον κορωνοϊό στο χθες! Εμβολιαζόμαστε όλοι και όλες τώρα! Είναι στο χέρι μας!», ανέφερε χθες στο μήνυμά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος. «Είναι ώρα ευθύνης και όλοι τιθέμεθα προ των ευθυνών μας. Είναι μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Σας καλώ να πείτε ένα ηχηρό “ναι” στη διά ζώσης εκπαίδευση και ένα ηχηρό “ναι” στον εμβολιασμό», ζήτησε από την πλευρά της χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Μετά τη δημοσιοποίηση από τον ΕΟΔΥ των μέτρων με τα οποία θα λειτουργήσουν διά ζώσης τα ΑΕΙ (οι ανεμβολίαστοι και όσοι δεν έχουν νοσήσει θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο –rapid ή PCR– για κορωνοϊό δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή), πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί εστιάζουν στις δυσκολίες τήρησης των μέτρων, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, στην οποία θα μετάσχει και η ηγεσία του υπ. Παιδείας. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, θα είναι δύσκολος ο έλεγχος των πιστοποιητικών, καθώς και το να μην υπάρξει συνωστισμός στα αμφιθέατρα. Οι πρυτάνεις ζητούν, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στα ΑΕΙ να οργανώνουν εξ αποστάσεως μέρος των υποχρεωτικών θεωρητικών μαθημάτων. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας μιλώντας χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι δεν έχει αξία να γίνουν ένα ή δύο μαθήματα με τηλεκπαίδευση, ενώ τόνισαν ότι η απόφαση των ειδικών του ΕΟΔΥ είναι διά ζώσης μαθήματα σε πλήρη σύνθεση. «Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», λέει η απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι «η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός». Ουσιαστικά, η μόνη εξαίρεση στα μέτρα που εξετάζεται από το υπουργείο είναι να επιτραπεί σε πανεπιστημιακούς που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα να κάνουν εξ αποστάσεως μάθημα. Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών των φοιτητών υπάρχει η δυνατότητα για προσλήψεις, όπως ορίζει ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ισχυρό όπλο όλων είναι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φοιτητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών, ενώ στα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν μονάδες για εμβολιασμό.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του Θάνου Δημόπουλου ενόψει του ανοίγματος. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ για μαζικό εμβολιασμό ήταν θετική. Λιγότερο από 20% των φοιτητών μας δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα για τους καθηγητές και το οργανικό προσωπικό του ΕΚΠΑ», ανέφερε, προσθέτοντας: «Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστροφή όλων μας στον φυσικό μας χώρο, εναρμονιζόμενοι και με τις πρακτικές όλων των μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Μετά από τρία εξάμηνα, όπου η εκπαίδευση ήταν σχεδόν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το τρέχον εξάμηνο πρέπει να γίνει διά ζώσης και είναι στο χέρι μας η πραγματοποίησή του».

πηγη