Κρούσμα του ιού Έμπολα εντοπίστηκε σε πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου η ασθένεια που προκαλεί είχε στοιχίσει τη ζωή σε 55 ανθρώπους το 2020, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας της αφρικανικής χώρας.
«Η ΛΔ Κονγκό κατέγραψε νέο κρούσμα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα» στην Μπαντάκα, δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζαν-Ζακ Μπουγκανί, ο υπουργός Υγείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρόκειται για φοιτητή 31 ετών, που έφθασε στο νοσοκομείο την 5η Απριλίου και υπέκυψε την 21η Απριλίου. Εργαστηριακές εξετάσεις στην Μπαντάκα, που επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (Institut national des recherches biomedicales, INRB) στην Κινσάσα, έδειξαν πως υπήρχε μεγάλο ιικό φορτίο του Έμπολα στα δείγματα», εξήγησε ο Δρ. Μπουγκανί.
«Τοπικοί επιστήμονες και αυτοί του υπουργείου παρακολουθούν ήδη κάπου 74 επαφές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι «να ελεγχθεί το συντομότερο αυτή η επιδημία».
«Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», τόνισε η Δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, η διευθύντρια του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο ιός «είχε μεγάλο χρονικό πλεονέκτημα, δύο εβδομάδων», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πάντως την εμπειρία των Aρχών της ΛΔ Κονγκό στην αντιμετώπιση του Έμπολα.
Από το 2018, η εκδήλωση επιδημιών του Έμπολα έχει γίνει κυκλική, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά) και τους μήνες που ακολουθούν στις επαρχίες Κίβου και Ιτούρι (βορειοανατολικά), παρατήρησαν ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το 2021, επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα εννιά ήταν θανατηφόρα. Το 2020, στην Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Σήμερα, οι ομάδες που μάχονται εναντίον του Έμπολα διαθέτουν δύο θεραπείες, που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA): το REGN-EB3, κοκτέιλ τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων, και το mAb114, μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται εμπορικά με την ονομασία Ebanga.
Οι γιατροί αξιοποιούν επίσης το εμβόλιο κατά του Έμπολα που αποκαλείται rVSV-ZEBOV για να «σπάνε» την αλυσίδα της μετάδοσης, προχωρώντας σε ανοσοποίηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες και οι διάρροιες.