Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Επερώτηση Πετράκου για τους πυρόπληκτους του Βασιλιτσίου

Επερώτηση: Γιατί καθυστερεί η αποζημίωση των πυρόπληκτων του Βασιλιτσίου;

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως γνωρίζετε το καταστροφικό από άποψη πυρκαγιών για την Ελλάδα καλοκαίρι του 2021, ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν ήταν η Δημοτική Κοινότητα Βασιλιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης του Δήμου Πύλου Νέστορος. Στο πέρασμά της η φωτιά άφησε μεγάλες καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο ελιάς αλλά και πάγιου εξοπλισμού. Η περιοχή οριοθετήθηκε ως πυρόπληκτη με το  ΦΕΚ Β’ 3905/23.08.2021 που αφορούσε στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορούσε το μέτρο της κρατικής αρωγής που δόθηκε ως άμεση ενίσχυση, πολλοί από τους πληγέντες δε στάθηκε δυνατό να λάβουν καμία οικονομική αρωγή λόγω των διάφορων περιορισμών που αντιμετώπισαν στη λειτουργία της πλατφόρμας (ενοικιαστές αγροτεμαχίων, ιδιοκτήτες που ενοικίαζαν αγροτεμάχια, κάτοχοι αγροτικών καλλιεργειών που δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες κ.λπ.).

Μετά από πολύμηνη αναμονή,  η αυτοψία ώστε να πιστοποιηθούν οι ζημιές από τους εμπειρογνώμονες του ΕΛΓΑ έγινε τον Αύγουστο του 2022. Μέχρι σήμερα, όμως,  η περιοχή δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση. Οι καλλιεργητές για 2 χρόνια, με μειωμένη ή εντελώς κατεστραμμένη παραγωγή καλούνται να βιοποριστούν αλλά και να φροντίσουν τα καμένα ελαιόδεντρα προκειμένου να περισώσουν όσα από αυτά δεν έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές που έχουν οριοθετηθεί ως πυρόπληκτες με το προαναφερθέν ΦΕΚ έχουν δοθεί προκαταβολές τον Απρίλιο και το Δεκέμβριο του 2022 από τον ΕΛΓΑ. Αποτελεί εύλογη απορία γιατί υπάρχει αυτή η εξαίρεση για την περιοχή μας. Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ οφείλουν άμεσα να αποκαταστήσουν την αδικία εις βάρος δεκάδων παραγωγών της περιοχής μας που αποδεδειγμένα υπέστησαν σοβαρή ζημιά στις πυρκαγιές του 2021. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας της πολιτείας απέναντι σε όσους δοκιμάστηκαν και θα υποστούν για αρκετά χρόνια τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής.

Σας ρωτάμε,

  1. Γνωρίζετε γιατί ο ΕΛΓΑ δεν έχει αποζημιώσει τους πυρόπληκτους της Κοινότητας Βασιλιτσίου της Δ.Ε. Κορώνης;
  2. Έχετε κάνει μέχρι τώρα κάποια ενέργεια, ή έστω προτίθεστε να κάνετε κάποια ενέργεια ώστε να αρθούν οποιαδήποτε κωλύματα υπάρχουν και να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι της περιοχής Βασιλιτσίου;

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Θανάσης Πετράκος