Δευτέρα
20
Μάρτιος
TOP

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της σίτισης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Να συνεχίσουν να σιτίζονται οι φοιτητές που κόπηκαν και να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Αναλυτικά:

«Με βάση απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δημοσιεύτηκαν τροποποιημένες λίστες σίτισης στις 9 του Γενάρη, με αποτέλεσμα 470 φοιτητές να “κόβονται” και να στερούνται το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση.

Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν φτάσει το κόστος ζωής και σπουδών στα ύψη, αντί να διευρύνεται η φοιτητική μέριμνα, ώστε να καλύπτει όλους τους φοιτητές, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό πως η εν λόγω απόφαση εφαρμόζει πρόβλεψη νόμου του 2011 (παρ. 8 της υπ΄αριθμ. ΚΥΑ Φ5/68535/Β3, άρθρο 1), η οποία δεν άλλαξε παρότι από τότε έχουν αλλάξει τρεις κυβερνήσεις . Σύμφωνα με αυτή την απαράδεκτη πρόβλεψη:

Αν η χρηματοδότηση του Ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 63 του ν. 4009/2011 (Α 195), δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 2 του παρόντος, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης ή η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, εάν δεν υφίσταται Λέσχη, χορηγεί την προβλεπόμενη στο άρθρο 6 της παρούσης ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα” (όπου προηγούνται κοινωνικά και έπονται οικονομικά κριτήρια). Όπως μάλιστα αναφέρει το πρυτανικό συμβούλιο έχει ήδη γνωστοποιήσει το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να συνεχίσουν να σιτίζονται οι φοιτητές που κόπηκαν και να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

– Να καταργηθεί το άρθρο 1, παρ. 8 της υπ΄αριθμ. ΚΥΑ Φ5/68535/Β3, που “οδηγεί” σε απαράδεκτες για τα δικαιώματα των φοιτητών αποφάσεις».