Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Επιμορφωτική Ημερίδα για την ψυχική υγεία στο Πανεπιστήμιο Πελ/σου στην Καλαμάτα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη χθες Δευτέρα 9.9.2024 η Επιμορφωτική Ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας  και Εκπαιδευτική Πράξη: Αναζητώντας τη σύνδεση».

Η Ημερίδα διεξήχθη στην Καλαμάτα στο κατάμεστο Αμφιθέατρο της  Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών  «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την παρακολούθησαν, με μεγάλο ενδιαφέρον, 500 περίπου εκπαιδευτικοί της οικείας Ενότητας, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές».

Στην Επιμορφωτική Ημερίδα συμμετείχαν ως εισηγητές/τριες οι κάτωθι ομιλητές/τριες με τις αντίστοιχες θεματικές:

  • Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος, Σύμβουλος Εκπ/σης της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΕ70): Α. «Η ψυχική  υγεία ως βασικός παράγοντας της εκπαιδευτικής διαδικασίας» Β.«Επικαιροποίηση διαχειριστικών πρωτοκόλλων σχολικής βίας – σχολικού εκφοβισμού»
  • Καλλιόπη Σιτζάνη, Εκπ/κός ΠΕ70 (ΜΑ) της Δ.Π.Ε. Πειραιά: «Η Δημιουργική Γραφή ως μια διαδικασία γνωστικής – ψυχικής αυτοβελτίωσης και ψυχαγωγίας»
  • Βασιλική (Βίνα) Μάλαμα, Δρ. Ειδικής Αγωγής & Ψυχολογίας Παν. Αθηνών,  Διευθύντρια 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας (ΠΕ70): «Παιχνιδοποίηση και Μαθηματικά»
  • Ιωάννης Τζωρτζάκης, Σύμβουλος Εκπ/σης Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής: «Η αξιοποίηση της Ανεστραμμένης Τάξης  και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση»
  • Βασιλική (Βίκυ) Φλέσσα, Κλασική Φιλόλογος, Δημοσιογράφος: «Η ελληνική γλώσσα, μια δεσποινίς 40 αιώνων»
  • Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η αλήθεια, η αντικειμενικότητα και η κατανόηση στην ανάγνωση των πηγών της Ιστορίας»
  • «Νικόλαος Κουτσολίας, Δρ. Αρχαίας Ελληνικής Ιστοριογραφίας: «Η αντικειμενικότητα των ιστορικών πηγών και η συμβολή τους στην ιστορική αξιοπιστία»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας κ. Νικόλαος Χριστόπουλος, ο οποίος και απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό.

Ήταν μία επιμορφωτική  εκδήλωση συνέργειας με υψηλό επίπεδο πολύπλευρης, έγκυρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης, όπου με αφετηρία την ψυχική υγεία εστίασε σε μία σειρά διευρυμένων και επίκαιρων ζητημάτων (ενδοσχολική βία – εκφοβισμός, δημιουργική γραφή, ελληνική γλώσσα, αξιοποίηση ιστορικών πηγών, ανεστραμμένη διδασκαλία, τεχνητή νοημοσύνη)  με γνώμονα, αφενός μεν τη δυναμική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο κοινωνικό γίγνεσθαι επί του πεδίου των πρόσφατων αλλαγών, αφετέρου δε την αξιοποίηση – αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους  κατά την αναζήτηση ανέλιξης στον επαγγελματικό στίβο, μέσα από την ισχυροποίηση, την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων και της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Άλλωστε η πλούσια γνώση, η τεράστια εμπειρία, η ανιδιοτελής, καινοτόμος, σύγχρονη και πρωτοποριακή προσφορά των εκπαιδευτικών μας αποτελούν το καλύτερο «εχέγγυο» για ένα καλύτερο «αύριο».