Κυριακή
10
Δεκέμβριος
TOP

Επιστήμονες δημιούργησαν τη «σούπερ μπανάνα»- Πειράζει που είναι λίγο πορτοκαλί;

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων φέρεται να δημιούργησε μια γενετικά τροποποιημένη «σούπερ μπανάνα» που περιέχει σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ειδικά βιταμίνη Α.

Η σούπερ μπανάνα μοιάζει με μία κανονική μπανάνα απλά το εσωτερικό της είναι πιο πορτοκαλί.

Η ομάδα ερευνητών από τα Εθνικά Εργαστήρια Γεωργικής Έρευνας της Ουγκάντα, σε συνεργασία με τον Αυστραλό γεωπονικό επιστήμονα James Dale και το Ίδρυμα Μπιλ Και Μελίντα Γκέιτς δημιούργησαν τη σούπερ μπανάνα, μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση του υποσιτισμού. Το πρόγραμμα ονομάζεται Banana 21 και ξεκίνησε το 2005.

Μετά από 18 χρόνια επενδύσεων – μόνο το Ίδρυμα Μπιλ Και Μελίντα Γκέιτς έχει συνεισέφερε 11 εκατομμύρια δολάρια – σκληρή δουλειά και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, οι επιστήμονες δημιούργησαν επιτέλους μια μπανάνα ικανή να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών.

Σύμφωνα με το National Geographic, η σούπερ μπανάνα είναι έτοιμη για καλλιέργεια, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν ακόμη την έγκριση από την τοπική κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη αντίθεση στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ουγκάντα.

Τέτοιες καλλιέργειες απαγορεύονται αυστηρά επί του παρόντος.

Σημειώνεται δε, ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μαστίζει τις φτωχές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των παιδιών, προκαλώντας τύφλωση και αποδυναμώνοντας σημαντικά την αντοχή τους σε θανατηφόρες ασθένειες όπως η διάρροια και η ιλαρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 190 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο έχουν έλλειψη βιταμίνης Α και ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 6% των πρώιμων παιδικών θανάτων μόνο στην Αφρική. Ωστόσο, μια φθηνή και βιώσιμη λύση για τον υποσιτισμό και την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, μπορεί να είναι διαθέσιμη στο πολύ κοντινό μέλλον.

Η Ουγκάντα είναι μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες που μάχονται με τον υποσιτισμό, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι η πηγή της σούπερ μπανάνας.

Πηγή: lifo.gr
Με πληροφορίες του National Geographic