
Την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας έχει προκαλέσει η πιθανή κατάργηση της 120 ΠΒΕ Τρίπολης. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Τρουπής λέγει “Όχι στο κλείσιμο των στρατοπέδων της Τρίπολης. Ναι στην ακόμα καλύτερη αξιοποίησή τους”.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων των ενόπλων δυνάμεων στην τοπική οικονομία. Ο κ. Τρουπής τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα συνδυάζουν τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη διατήρηση της τοπικής συνοχής και καλεί σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο το Επιμελητήριο Αρκαδίας δηλώνει έτοιμο να συμβάλει ουσιαστικά.
Η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η ανακοίνωση της «Ατζέντας 2030», η οποία έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τη θωράκιση της χώρας έναντι οιασδήποτε απειλής, είναι βέβαιο ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στις περιοχές εφαρμογής της, τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων, όσο στο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών.
Μία από τις περιοχές που αναμένεται ότι θα επηρεαστεί άμεσα είναι η πόλη της Τρίπολης, όπου λειτουργούν αυτή τη στιγμή η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και η 4η Μεραρχία Πεζικού.
Η προοπτική συγχώνευσής τους ή και παύσης λειτουργίας τους μπορεί να υπακούει στην πολιτική επιλογή εξοικονόμησης πόρων, δημιουργεί ωστόσο δυσμενή οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην ευρύτερη κοινωνία της Αρκαδίας, αλλά και της Πελοποννήσου, αφού βρίσκονται στο κέντρο αυτής. Οδηγεί δηλαδή στον άμεσο και αναγκαίο μετασχηματισμό σημαντικού μέρους της οικονομίας των περιοχών αυτών, αφού η μακρόχρονη λειτουργία των δομών αυτών είχε ως αποτέλεσμα τη συναφή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί και στο εδαφικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Μεγαλόπολης, καθώς επιχειρείται ο μετασχηματισμός της οικονομίας της λόγω της παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μια ακόμα δύσκολη και επίπονη διαδικασία για την επιχειρηματικότητά της, αλλά και την κοινωνία της.
Συμμεριζόμενοι την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και του εξορθολογισμού των διαθέσιμων πόρων, εκφράζουμε την πεποίθηση ότι οι σκοποί αυτοί δύνανται να εξυπηρετηθούν με τρόπο που δεν θα θίξει τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι η Αρκαδία και ειδικότερα η περιοχή της Τρίπολης, ενώ χωροταξικά είχε σχεδιαστεί ως διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου, έχει απωλέσει διοικητικές δομές οι οποίες έχουν κατακερματιστεί σε άλλες περιοχές με συνέπεια την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους και τη μείωση της αποδοτικότητάς τους.
Σε συνέχεια των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα καταλήξει στις βέλτιστες επιλογές για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, στον οποίο το Επιμελητήριο Αρκαδίας προτίθεται να συμμετάσχει.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ
Η επιστολή κοινοποιήθηκε:
- Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πτωχό Δημήτριο
- Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, κ. Λαμπρόπουλο Χρήστο
- Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, κ. Μανδρώνη Κωνσταντίνο
- Βουλευτές Αρκαδίας
- Δήμοι Αρκαδίας
- ΜΜΕ