Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Επιστολική ψήφος: Τι πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι μόλις λάβουν τον φάκελο – Βήμα βήμα η διαδικασία

Διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Νάσος Μπαλέρμπας, περιγράφοντας τη διαδικασία της παράδοσης των φακέλων βήμα-βήμα.

Έκλεισε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο – Πάνω από 200.000 εγγραφές

“Το υλικό της επιστολικής ψήφου θα παραδοθεί στη διεύθυνση που δήλωσε ο ψηφοφόρος”, εξήγησε και μοιράζεται μέσω δύο ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο.

“Υπάρχουν κάποια ζητήματα σε μικρά χωριά ή σε ακριτικά νησιά που δεν έχουν διευθύνσεις. Εκεί έχουν δηλωθεί κάποιες διευθύνσεις του κοινοτικού καταστήματος ή κάποιων καταστημάτων…” τόνισε ακόμη.

Τόνισε δε πως “η επιστολική ψήφος θα πραγματοποιείται με συστημένη αλληλογραφία και ταυτοπροσωπία”. Εάν η εταιρεία δεν βρει τον ψηφοφόρο στη διεύθυνση που έδωσε, τότε θα προσπαθήσει άλλες δύο φορές να του παραδώσει τον φάκελο. Εάν δεν τον βρει, τότε του ζητά να τον παραλάβει ο ίδιος σε διεύθυνση που θα υποδείξει η εταιρεία.

Όσα πρέπει να ξέρουν οι εκλογείς

Η παραλαβή όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει έναν φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει άλλους δύο φακέλους. “Ο ένας θα είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν, με σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος” επισήμανε.

“Μόλις παραλάβει (τον φάκελο) ο εκλογέας, θα έχει επίσης μία υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι αυτός ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης”, εξήγησε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.thetoc.gr