Κυριακή
25
Φεβρουάριος
TOP

Επιστρέφει το σενάριο της “κυβέρνησης των ηττημένων” – Τα παράδοξα της απλής αναλογικής και η δήλωση Ανδρουλάκη

Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα; Μπορεί είναι η απάντηση, τουλάχιστον με το σύστημα της απλής αναλογικής, αρκεί να είναι υψηλά τα ποσοστά που θα λάβουν στην κάλπη της πρώτης Κυριακής το 2ο και το 3ο κόμμα, ώστε να πιάνουν τον μαγικό αριθμό των 151ας εδρών.

Στην ελληνική περίπτωση, το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από το 2ο και το 3ο κόμμα, ονομάστηκε “σενάριο κυβέρνησης ηττημένων” (ο όρος ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα), αφού θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές και θα έρθει πρώτο σε ψήφους. Δηλαδή το κόμμα που με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και με την προϋπόθεση ότι επιβεβαιώνεται η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, για να σχηματιστεί η κυβέρνηση των ηττημένων- δηλαδή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- θα πρέπει πάντως να συμπράξει και ένα τρίτο κόμμα, αφού όλες οι μέχρι σήμερα μετρήσεις δεν δείχνουν να είναι εφικτό για τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, να προσεγγίζουν τον αριθμό των 151ας εδρών που απαιτείται για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επιστρέφει το σενάριο της "κυβέρνησης των ηττημένων" - Τα παράδοξα της απλής αναλογικής και η δήλωση Ανδρουλάκη

Αυτή είναι η μία δυσκολία, αφού θα πρέπει να βρεθεί και 3ος κυβερνητικός εταίρος- ίσως να είναι το ΜεΡΑ25 και πάντως δεν μπορεί να είναι το ΚΚΕ, που αποκλείει τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση- και η δεύτερη δυσκολία θα είναι να συμφωνήσουν αυτά τα 3 κόμματα σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ