Τρίτη
27
Φεβρουάριος
TOP

Πόσο πιθανή είναι μια κυβέρνηση Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη – Η απλή αναλογική και τα ποσοστά

Το σενάριο της συγκρότησης ενός κυβερνητικού σχηματισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος- που σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία- με το σύστημα της απλής αναλογικής, σενάριο το οποίο ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ χαρακτηρίζοντάς το ως “τερατογένεση”, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Είναι εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης, με τον Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για ένα “ρεαλιστικό και αναγκαίο πολιτικό σενάριο”. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος στις μετρήσεις, είναι και το μόνο σενάριο που μπορεί να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους για να τους πείσει ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χαμένη ψήφος. Πολιτικά όμως, η συνεργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Άλλωστε, αυτή την γραμμή είχε χαράξει από την προηγούμενη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε υποστηρίξει πως η πολιτική αλλαγή δεν είναι “τερατογένηση”. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται όμως η απάντηση που θα δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διήμερη παρουσία του που ξεκινά σήμερα στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Κυβερνητικά στελέχη, βλέποντας την στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να έχει πάρει κατεύθυνση προς την Κουμουνδούρου η τουλάχιστον σαφώς αντι-ΝΔ, εκτιμούν πως δεν είναι απίθανη η συνεργασία των τριών κομμάτων.

Μία τέτοια κίνηση θα σημάνει την εκ νέου συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία όμως θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος γνωρίζει πως βουλευτές αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά, αν είναι να ξαναπιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν το 2015. Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό για τη χώρα, το θυμούνται με φρίκη οι Έλληνες”, απάντησε η ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη thetoc.gr