Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Έρχεται έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας – Ποιοι θα το πάρουν

Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ως αντίδοτο στην ακρίβεια, η οποία «χτυπάει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σχεδιάζει πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση με επίκεντρο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

Το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν ότι το κοντέρ θα γράψει πάνω από 8,5%.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης αλλά είναι πιθανόν να χορηγηθεί ένα επίδομα πριν από το Πάσχα στους πλέον ευάλωτους που πλήττονται σφοδρά από την ακρίβεια με την απόφαση να θεωρείται πολιτική και να βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Παράλληλα στην κυβέρνηση, στην οποία οι συσκέψεις για την ακρίβεια είναι συνεχείς, είναι ειλημμένη απόφαση να συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει χθες, Τρίτη, από τη Βουλή, ότι τα μέτρα ενίσχυσης που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα και δεν θα οδηγούν σε νέα ελλείμματα.

Πηγή:newsbomb.gr