Κυριακή
3
Μάρτιος
TOP

Ερχονται αυξήσεις στα διόδια – Μείωση του ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών

Συμβιβαστική λύση για την αύξηση των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους αναζητούν υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Παραχωρησιούχοι, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση των χρηστών των οδικών δικτύων.

Αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα των παραχωρησιούχων εταιρειών, βάσει των συμβάσεων, είναι αυξήσεις για το 2023, οι οποίες υπολογίζονται στο 12,2%, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η άνοδος είχε «παγώσει» έως τώρα και λόγω των εκλογών, ωστόσο πλέον οι εκπρόσωποι των εταιρείων (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Νέα Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Εγνατία Οδός, και Μορέας), πιέζουν για την τήρηση των συμβάσεων.

Στο… τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η μείωση του ΦΠΑ (σε 13%), με τους Παραχωρησιούχους να συζητούν και το «πορτογαλικό μοντέλο», που μεταφράζεται σε επιμερισμό των αυξήσεων σε τρία χρόνια. Δηλαδή αυξήσεις στα διόδια για την τριετία 2023-2025, που θα αντικατοπτρίζουν την αύξηση του πληθωρισμού του 2023, και επιπλέον αυξήσεις για το 2024 και το 2025.

Το «αγκάθι» της μείωσης ΦΠΑ

Στο υπουργείο Μεταφορών θεωρούν δεδομένες τις αυξήσεις, αφού είναι συμβατική υποχρέωση, ωστόσο αναζητούν τον πιο ανώδυνο τρόπο, ενώ το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στα διόδια στο 13% απαιτεί έγκριση από το δημοσιονομικό επιτελείο, καθώς θα επιβαρύνει το κρατικό ταμείο κατά περίπου 69 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών,

Σημειώνεται, ότι οι Παραχωρησιούχοι αξιώνουν αποζημίωση περί τα 45 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίστηκαν επί τη βάσει των διελεύσεων ανά αυτοκινητόδρομο, για το σύνολο του 2023, επειδή δεν έγιναν οι αυξήσεις από την αρχή του έτους, ένα σημαντικό ποσό που όμως το υπουργείο δεν φαίνεται να αναγνωρίζει.

Πάντως διαπιστώνεται μια διαλλακτική στάση κι από τις δύο πλευρές και διάθεση να βρεθεί η «χρυσή τομή». Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, μόνο στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ακόμα αυξήσεις στα διόδια και βλέπουν θετικά ότι οι εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων δεν προχώρησαν μονομερώς στην άνοδο των τιμών.