Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Έρχονται μέτρα στήριξης για την ακρίβεια -Το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, μετά τη ρωσική εισβολή

Η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και αναζητά επειγόντως λύσεις που θα συγκρατήσουν το κύμα ανατιμήσεων και θα ανακουφίσουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη διάταξη για την επιβολή πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, σιτάρι και σε όποιο προϊόν επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τιμή αναφοράς στο ποσοστό κέρδους για επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι ο Σεπτέμβριος του 2021 και δεν θα μπορεί κάποιος να πουλήσει με μεγαλύτερο ποσοστό κερδοφορίας από ότι πουλούσε τότε.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η κερδοσκοπία από τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση του μέτρου. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πλαφόν στις τιμές πώλησης. Αυτές αναμένεται να αυξάνονται ειδικά στον τομέα της ενέργειας και για αυτό εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Μέτρα που θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο
Το υπουργείο Οικονομικών ξεσκονίζει τους κωδικούς και στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούν την υιοθέτηση μέτρων που δεν θα αφορούν μόνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά, να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο. Στο τραπέζι εξακολουθεί να υπάρχει η χορήγηση επιδόματος τον Απρίλιο, με κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται ότι αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του, ειδικά αν δοθεί μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, για να ανακουφίσει από το κύμα ακρίβειας που επιφέρουν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εξαρτώνται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά σύντομα καθώς η πίεση αφορά όλες τις χώρες μέλη και απαιτείται μια κοινή πρωτοβουλία όπως έγινε και στην περίοδο της πανδημίας.

Άλλωστε, η σχετική πρόταση του κ. Μητσοτάκη συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και στηρίζεται και από άλλους ηγέτες. Η δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητο ώστε να ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στις ανάγκες που δημιουργεί το ράλι των τιμών.

Τι θα γίνει με την ενέργεια;
Δεύτερο πονοκέφαλο αποτελεί ο επαρκής εφοδιασμός της χώρας με ενέργεια. Ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα μετά από τις ενέργειες που έχουν γίνει. Η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG και στο χειρότερο σενάριο, που διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Πηγή: iefimerida.gr