Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

Ερευνα: Γιατί οι Ελληνες αλλάζουν δουλειά και ποια είναι τα πιο σημαντικά προσόντα στην εργασία

Τη χαρτογράφηση του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα μέσα από τις απόψεις των εργαζομένων και των υποψηφίων επιχειρεί η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2022».

Η ερευνα για την εργασία πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχή φορά από την Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies.

Ανάμεσα στα βασικά πεδία διερεύνησης της έρευνας είναι η μείωση της ανεργίας, ο χρόνος επανένταξης στην αγορά εργασίας, οι παράγοντες που ωθούν τους εργαζόμενους στην αναζήτηση εργασίας, ο βαθμός ικανοποίησης από το work-life balance, καθώς και οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασιακή ικανοποίηση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ανεργία
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της φετινής έρευνας για την απασχολησιμότητα, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, αλλά όχι με την ίδια ένταση, όπως το 2021, καθώς φέτος η ανεργία μεταξύ των συμμετεχόντων κυμάνθηκε στο 3% σε σχέση με 9%, που ήταν πέρσι.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η μείωση αυτή αναδεικνύει το πόσο εύθραυστη παραμένει ακόμα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και πόσο εύκολα επηρεάζεται η απασχολησιμότητα από εξωγενείς κρίσεις.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο μέρος (70%) του εργατικού δυναμικού έχει περάσει από το στάδιο της ανεργίας σε κάποιο στάδιο της καριέρας του, ενώ και η επανένταξη στη αγορά εργασίας φαίνεται να καθυστερεί αισθητά, καθώς ο μέσος όρος επανένταξης διαμορφώνεται στους 14 μήνες, με την καθυστέρηση αυτή να πλήττει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Η διατήρηση επαφής των υποψηφίων με την αγορά, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και στοχευμένων ενεργειών αναζήτησης, φαίνεται να αποτελεί το «κλειδί» για τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Διαβάστε iefimerida.gr

Πηγή: iefimerida.gr