TOP

Έρευνα: Τα δελφίνια «φωνάζουν» για να αντισταθμίσουν την ανθρώπινη ηχορύπανση

Τα δελφίνια «φωνάζουν» για να αντιμετωπίσουν τον ανθρωπογενή θόρυβο του περιβάλλοντος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη – Πώς επηρεάζονται από την ηχορύπανση.

Όλοι έχουμε βιώσει την απογοήτευση της προσπάθειας να κάνουμε μια συζήτηση σε ένα δυνατό μπαρ ή εστιατόριο. Πλέον οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δελφίνια μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα παρόμοιο σενάριο, δείχνοντας ότι «φωνάζουν» μεταξύ τους όταν αντιμετωπίζουν υπερβολικό θόρυβο.

«Σε μια πολύ θορυβώδη παμπ βρίσκουμε τον εαυτό μας να αυξάνει την ένταση της φωνής μας», είπε η Περνίλε Σόρενσεν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και συγγραφέας της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Τα δελφίνια είναι κοινωνικά, έξυπνα ζώα, που χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό για να επικοινωνήσουν, να κυνηγήσουν και να πλοηγηθούν. Έτσι, ο θόρυβος που δημιουργείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η γεώτρηση και η ναυτιλία, έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των θαλάσσιων πληθυσμών.

Πώς ο θόρυβος επηρεάζει την ικανότητα των δελφινιών να συνεργάζονται

Η τελευταία μελέτη περιελάμβανε ένα ζευγάρι δελφινιών, τους Delta και Reese, και εξέτασε πώς η ικανότητά τους να συνεργάζονται επηρεάστηκε από τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

Τα δελφίνια έπρεπε να δουλέψουν μαζί για να πατήσουν και τα δύο το δικό τους υποβρύχιο κουμπί που ήταν τοποθετημένο σε κάθε άκρο μιας λιμνοθάλασσας σε απόσταση ενός δευτερολέπτου το ένα από το άλλο – μια εργασία που ορισμένοι άνθρωποι θα δυσκολεύονταν να συντονίσουν.

Απελευθερώνονταν από ένα σημείο εκκίνησης κατά τη διάρκεια κάθε δοκιμής, και σε ορισμένες δοκιμές, ένα από τα δελφίνια κρατήθηκε πίσω για πέντε έως 10 δευτερόλεπτα. Αυτό σήμαινε ότι τα δελφίνια έπρεπε να βασίζονται αποκλειστικά στη φωνητική επικοινωνία για να συντονίσουν το πάτημα του κουμπιού.

Dolphins 'shout' over loud underwater noise to complete a cooperative task

Όταν εκπέμπονταν αυξανόμενα επίπεδα θορύβου από το υποβρύχιο ηχείο, και τα δύο δελφίνια αντιστάθμιζαν τη δυσκολία αλλάζοντας την ένταση και τη διάρκεια των κλήσεών τους για να συντονίσουν το πάτημα του κουμπιού. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως. Από τα χαμηλότερα έως τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου, το ποσοστό επιτυχίας των δελφινιών μειώθηκε από 85% σε 62,5%, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα δελφίνια άλλαξαν επίσης τη γλώσσα του σώματός τους, επαναπροσανατολίζοντας τον εαυτό τους για να αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο πιο συχνά σε υψηλότερα επίπεδα θορύβου και κολυμπώντας κατά μήκος της λιμνοθάλασσας για να είναι πιο κοντά το ένα στο άλλο.

Τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου ήταν συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρούνται μερικές φορές σε θαλάσσια περιβάλλοντα ως αποτέλεσμα της ναυτιλίας και της γεώτρησης.

πηγη athensvoice.gr