Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Εργασία: Όλο και περισσότεροι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα – Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν

Στη δεκαετία του 1980, όλοι δούλευαν για το Σαββατοκύριακο, ή τουλάχιστον αυτό έλεγε ένα τραγούδι της εποχής του καναδέζικου συγκροτήματος Loverbay που έγινε επιτυχία.

Αν και στα χρόνια που ακολούθησαν η εικόνα έδειχνε να αλλάζει, πλέον η εργασία το Σαββατοκύριακο γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη σε ορισμένους τομείς.

Συμφωνα με έρευνα της ActivTrak, η οποία ανέλυσε σχεδόν 175 εκατομμύρια ώρες εργασίας σε 134.260 ανώνυμους χρήστες του λογισμικού διαχείρισης παραγωγικότητας παγκοσμίως, ο μέσος όρος ωρών εργασίας το Σάββατο και την Κυριακή πέρυσι αυξήθηκε κατά 5% σε 6,6.

Μάλιστα σε ορισμένες βιομηχανίες, όπως η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, παρουσίασαν αύξηση 25% το 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι λόγοι είναι δύο: περικοπές θέσεων εργασίας που έχουν συσσωρεύσει περισσότερη δουλειά σε λιγότερους υπαλλήλους, μαζί με την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις συνεχείς διακοπές από τις κλήσεις Zoom και τις συνομιλίες Slack που αποτελούν μέρος του σημερινού ολοένα και πιο υβριδικού χώρου εργασίας.

«Με ολοένα και περισσότερες ανακοινώσεις απολύσεων, οι εταιρείες κάνουν περισσότερα με λιγότερα, επομένως, όπου παρατηρείται αύξηση της εργασίας το Σαββατοκύριακο, είναι σε βιομηχανίες που συρρικνώνονται», δήλωσε η Gabriela Mauch, αντιπρόεδρος του εργαστηρίου παραγωγικότητας της ActivTrak, η οποία ερευνά τις τάσεις στα σύνολα δεδομένων της. «Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο άνετοι με την ευελιξία, είναι αποδεκτό να αποσυνδεθείτε στις 3 μ.μ. της Παρασκευής και να ασχοληθείτε με τη δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Οι βάρδιες του Σαββατοκύριακου

Οι βάρδιες του Σαββατοκύριακου είναι το τελευταίο παράδειγμα της κατάρρευσης των μακροχρόνιων κανόνων στο χώρο εργασίας που επέφερε η πανδημία, καθώς οι απαιτήσεις για αυξημένη ευελιξία μεταξύ των εργαζομένων έρχονται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες ορισμένων εργοδοτών να βλέπουν τους εργαζομένους αυτοπροσώπως στο γραφείο πιο συχνά.

Ενώ η απομακρυσμένη εργασία απελευθέρωσε τους εργαζόμενους στο γραφείο από πολλές απόψεις, επιτρέποντας σε πολλούς να κάνουν τη δουλειά τους όπου και όποτε θέλουν, τους συνδέει επίσης με εργαλεία συνεργασίας και επικοινωνίας που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή τους με συνεχείς ειδοποιήσεις. Οι αυξανόμενες περικοπές θέσεων εργασίας τον τελευταίο καιρό στην τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους τομείς έχουν επίσης περιπλέξει την εικόνα, δημιουργώντας περισσότερο άγχος στο προσωπικό που ήδη παλεύει με ποσοστά ρεκόρ επαγγελματικής εξουθένωσης.

Οι κλάδοι

Οι πιο συνηθισμένοι «πολεμιστές» του Σαββατοκύριακου ήταν στελέχη τεχνολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ActivTrak, μαζί με εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και σε καταναλωτικά αγαθά.

Όλες αυτές οι ομάδες αύξησαν τις ώρες εργασίας του Σαββατοκύριακου πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, οι περισσότερες με διψήφιο ποσοστό.

Η έκθεση ActivTrak διαπίστωσε επίσης ότι η μέση εργάσιμη ημέρα το 2022 εκτείνεται σε δέκα ώρες και εννέα λεπτά, που ορίζεται από την απόσταση μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας δραστηριότητας στον υπολογιστή ενός εργαζομένου. Ο χρόνος που αφιερώθηκε σε εστιασμένη εργασία μειώθηκε ελαφρά πέρυσι, ενώ τα λεπτά που αφιερώθηκαν σε πολλές εργασίες αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσό. Οι εργαζόμενοι ήταν πιο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο και η Τρίτη ήταν η πιο παραγωγική μέρα.

ΠΗΓΗ ot.gr