Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Πρωτοποριακοί αυτόματοι πωλητές στην Ιαπωνία – Θα δίνουν δωρεάν φαγητό σε περίπτωση σεισμού

Πρωτοποριακοί αυτόματοι πωλητές στην Ιαπωνία έχουν σχεδιαστεί για να “ξεκλειδώνουν” και να διαθέτουν δωρεάν το περιεχόμενό τους στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, σε περίπτωση τυφώνα ή σεισμού.

Η παράκτια πόλη Άκο στην Ιαπωνία, βρίσκεται σε μια περιοχή που οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό να πληγεί ιδιαίτερα από έναν μελλοντικό ισχυρό σεισμό.

Έτσι οι αρχές προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για τις φυσικές καταστροφές, εισάγοντας στους αυτόματους πωλητές τη δυνατότητα να προσφέρουν δωρεάν φαγητό και ποτό σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ή τυφώνα.

Δύο μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στη δυτική παράκτια πόλη Άκο, που βρίσκεται σε μια περιοχή που σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι ευάλωτη σε έναν ισχυρό σεισμό που αναμένεται να πλήξει τις κεντρικές και νοτιοδυτικές ακτές του Ειρηνικού της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Τα μηχανήματα, τα οποία περιέχουν περίπου 300 μπουκάλια και κουτιά αναψυκτικών και 150 είδη διατροφής έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων διατροφής, έχουν εγκατασταθεί κοντά σε κτίρια που έχουν οριστεί ως καταφύγια σε περίπτωση εκκένωσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Έχουν σχεδιαστεί για να “ξεκλειδώνουν” και να διαθέτουν δωρεάν το περιεχόμενό τους σε περίπτωση προειδοποίησης για έντονη βροχόπτωση ή εντολής εκκένωσης μετά από σεισμό ανώτερης κλίμακας, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun. Το περιεχόμενό τους βέβαια έχει κανονικά αντίτιμο για τον υπόλοιπο χρόνο, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Earth Corp, η οποία έχει εργοστάσιο στην πόλη, αναφέρει ότι τα μηχανήματα είναι τα πρώτα του είδους τους στην Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, και όπου οι όλο και πιο ισχυροί τυφώνες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις τα τελευταία χρόνια.

“Θα θέλαμε να εγκαταστήσουμε [τα μηχανήματα] σε όλη τη χώρα”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη Mainichi.

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε σχετικά: “Αναμένουμε ότι το απόθεμα θα οδηγήσει στην ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων μας”.

Σε μια άλλη πρωτιά, ένας αυτόματος πωλητής με ραδιόφωνο που θα εκπέμπει αυτόματα εκπομπές έκτακτης ανάγκης εγκαταστάθηκε σε ένα πάρκο στο Τόκιο νωρίτερα φέτος.

Το ραδιόφωνο θα ενεργοποιείται από σεισμούς που καταγράφουν 5 ή υψηλότερης έντασης σεισμούς στην ιαπωνική κλίμακα και θα μεταδίδει πληροφορίες για εκκένωση και άλλες ζωτικής σημασίας από έναν τοπικό κοινοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφεραν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Οι ειδικοί αύξησαν πρόσφατα την πιθανότητα να συμβεί ένας “μεγα-σεισμός” κατά μήκος της κοιλάδας Νανκάι, στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια από 50% έως 60%, και σε περίπου 90% μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

ΠΗΓΗ  News 24/7