Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Στις 12/2 οι δηλώσεις απασχόλησης

Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, και ειδικότερα 12 με 16 του μηνός, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία θα δηλώνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι την απασχολησή τους είτε είναι μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε και τα δύο.

Οι συνταξιούχοι που θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ, και το ΑΦΜ τους ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα) το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους που εργάζονταν και από 1/1/2024 θεσπίστηκε κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ με μικρότερο ποσοστό 10%. Για τους συνταξιούχους που εργάζονται χωρίς να το δηλώνουν ελλοχεύει ο κίνδυνος να εντοπιστούν στην περίπτωση ελέγχου και να κληθούν να επιστρέψουν συντάξεις 12 μηνών.

Αναλυτικά οι κρατήσεις των συνταξιούχων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους είναι οι εξής:

1.Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10% στον μηνιαίο μισθό υπέρ του ΕΦΚΑ.

Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνικής σύνταξης. (5.112 ευρώ)

Το νέο καθεστώς είναι κατά πολύ ευνοϊκότερο καθώς εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι με μισθωτή απασχόληση θα έχουν αύξηση εισοδήματος από 141 ευρώ το μήνα ως 292 ευρώ το μήνα.

Για τους μισθωτούς η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.

  1. Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.
  2. πηγη: aftodioikisi.gr