Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

ΕΣΥ: «Μαύρη» επέτειος για την Υγεία – Μεγάλος ασθενής το δημόσιο σύστημα

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μας βρήκε με ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή που «αναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας».

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) η 7η Απριλίου και στο επίκεντρο βρίσκονται σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» (το 1948) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα δημόσιας υγείας.

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η σημασία της καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης. Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα μας βρίσκει με ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή που «ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη Δημόσια Υγεία, αναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας» σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι «ήρωες» γιατροί και νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Παρ’ ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που ανέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ, τους «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και το προσωπικό ασφαλείας, τους καθαριστές, τους τραυματιοφορείς που εργάστηκαν ακούραστα, δεν μάθαμε.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι βασικός πυλώνας του συστήματος «αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και χρησιμοποιείται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ διαπιστώνοντας «συνωστισμό ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων και άσκοπες διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.in.gr