Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Εταιρείες-κολοσσοί αρχίζουν να επενδύουν στο metaverse

Η συμφωνία χρηματοδότησης των Sony και Lego με την Epic Games ύψους $2 δισ. δείχνει τις τεράστιες προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς.

Χρηματοδότηση-μαμούθ ύψους 2 δισ. δολ. από τη Sony και τη μητρική της Lego εξασφάλισε η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Epic Games, η οποία κατέχει μεταξύ άλλων το παιχνίδι «Fortnite».

Πρόκειται για εξέλιξη που καταδεικνύει τη δυναμική αλλά και τις προοπτικές που παρουσιάζει το «μετασύμπαν» (metaverse), ο καινούργιος ψηφιακός κόσμος, όπου οι χρήστες έχουν πρόσβαση χάρη στις τεχνολογίες του Internet και της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της Epic με τη Lego, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη μιας «φιλικής προς την οικογένεια» εκδοχής του metaverse ώστε να είναι κατάλληλο για παιδιά.

Η Lego έχει ήδη μια επιτυχημένη σειρά βιντεοπαιχνιδιών που βασίζονται σε προσοδοφόρα franchise, συμπεριλαμβανομένων των «Star Wars» της Disney και «Batman» της Warner Bros.

Οπως ανέφερε η Epic Games, η οικονομική ένεση που έλαβε θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της οικοδόμησης του δικού της μετασύμπαντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Epic Games Τιμ Σουίνι δήλωσε ότι τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν την εταιρεία «να επιταχύνει το έργο της για την οικοδόμηση του metaverse», σημειώνοντας πως καθώς επανασυνθέτουν το μέλλον της ψυχαγωγίας και του παιχνιδιού χρειάζονται συνεργάτες που μοιράζονται το όραμά τους. Αυτούς, συμπλήρωσε, τους βρήκαν στη συνεργασία τους με τη Sony.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Group Corporation Κενισίρο Γιοσίντα, ο οποίος ανέφερε ότι «η τεχνογνωσία της Epic, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής μηχανής παιχνιδιών της, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες της Sony, θα επιταχύνει τις διάφορες προσπάθειές μας, όπως η ανάπτυξη νέων ψηφιακών εμπειριών για θαυμαστές στα σπορ και στις πρωτοβουλίες εικονικής παραγωγής μας».

Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του διευθύνοντος συμβούλου Τιμ Σουίνι.

Η Epic Games δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της για το metaverse. Ωστόσο, είναι η τελευταία από σειρά εταιρειών παιχνιδιών και ηλεκτρονικών σπορ που στρέφονται προς το metaverse.

Το μετασύμπαν και η τρίτη γενιά του Διαδικτύου (Web3) αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των δραστηριοτήτων αυτών. Ολα αυτά γίνονται ενώ μεγάλος αριθμός εταιρειών τυχερών παιχνιδιών και ηλεκτρονικών σπορ (esports) διερευνούν τις προοπτικές που έχει η τεχνολογία για μεγαλύτερη ανάπτυξή τους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Yesports, BAYZ και EVOS Esports, ενώ και ο ευρωπαϊκός οργανισμός ηλεκτρονικών σπορ, η MAD Lions, ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία που επικεντρώνεται στην είσοδό της στο μετασύμπαν.

Τα βιντεοπαιχνίδια

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο η Microsoft εξαγόρασε την Activision Blizzard έναντι τιμήματος 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν σε μετρητά. Αργότερα τον ίδιο μήνα η μονάδα βιντεοπαιχνιδιών της Sony απέκτησε την εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Bungie σε μια συμφωνία αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγορά των βιντεοπαιχνιδιών έχει φτάσει σε νέα υψηλά αφού περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν σε αυτήν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ωθώντας τις εταιρείες να κεφαλαιοποιήσουν την πρόσφατη αυτή δυναμική τους.

Η επένδυση από τη Sony στην Epic έχει μεγάλο νόημα για τα πρότυπα του κλάδου επειδή υπάρχουν πολύ λίγες συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που γίνονται στη βιομηχανία παιχνιδιών, όπως ανέφεραν αναλυτές της αγοράς στη «WSJ».

Το μέσο μέγεθος των επενδύσεων στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών είναι συνήθως μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, με επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων να θεωρούνται σπάνιες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Epic Games είναι περισσότερο γνωστή για το παιχνίδι «Fortnite», ενώ παράλληλα ελέγχει τη Rocket League και είναι ο δημιουργός της μηχανής βιντεοπαιχνιδιών Unreal Engine. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την BLAST για την παραγωγή της σειράς πρωταθλημάτων «Fortnite» («Fortnite Championship Series»).

Πηγή:www.in.gr