TOP

Εταίροι του Ευρωπαϊκού έργου “PRO.GRE.S.S.” στον Δήμο Τρίπολης

O Δήμος Τρίπολης το διάστημα 4-6 Νοεμβρίου 2023 φιλοξενεί στην Τρίπολη τους εταίρους του Ευρωπαϊκού διετούς έργου “PRO.GRE.S.S.” (Proactive Green Communities και storyteller for Natural Capital Safeguarding).

Το έργο PRO.GRE.S.S. είναι μια πρωτοβουλία ενός διακρατικού δικτύου κοινοτήτων που ζουν σε αγροτικές περιοχές σε τέσσερις μεσογειακές χώρες: τον Δήμο Τρίπολης (Ελλάδα), τον οργανισμό Arci Solidarietà Viterbo, το Περιφερειακό Καταφύγιο Selva del Lamone και τον Δήμο Farnese (Ιταλία), το Parque Natural de Sa Dragonera και το Conselll de Mallorca (Ισπανία) και τον οργανισμό Etudes et Chantiers Corsica (Γαλλία). Η Σύμπραξη προτείνει ένα πιλοτικό μοντέλο δημοκρατικής συμμετοχής, το οποίο, μεταξύ άλλων, τονώνει το διάλογο και το στοχασμό μεταξύ των πολιτών της για θέματα κλίματος και πρασίνου και προτείνει λύσεις στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία αρχικά να επισκεφθούν το σημερινό Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας, το οποίο αρχικά ήταν ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα εργοστάσια υλοτομίας. Πρόκειται για έναν χώρο που αναδεικνύει τα πρώτα βήματα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και την δασική ιστορία της, εφόσον τα δάση του όρους Μαινάλου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν στο χωριό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πανέμορφη “καρδιά” της ορεινής Αρκαδίας, το Λιμποβίσι. Ένα χωριό που δεσπόζει το βουνίσιο τοπίο γεμάτο νερά, με επιβλητική θέα στο Μαίναλο. Έπειτα έκαναν μικρή στάση για καφέ στο καφέ-αναψυκτήριο “Το Λιμποβίσι”, απολαμβάνοντας το τοπίο.

Τέλος κατευθύνθηκαν προς ένα άλλο ιστορικό ορεινό χωριό της Αρκαδίας το Ροεινό, όπου και γεύτηκαν τοπικά εδέσματα στην ταβέρνα “Το Μονοπάτι”, και εξερεύνησαν τον πρώτο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του έργου, οι εταίροι στην συνέχεια θα συμμετέχουν σε δράσεις όπου εμπλέκεται και η τοπική κοινωνία, με σκοπό την δημιουργία ενός μοντέλου δημοκρατικής συμμετοχής για την τόνωση της συζήτησης μεταξύ των πολιτών σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, την κλιματική αλλαγή και την οικολογική σημασία των δασικών περιοχών και των γεωργικών εκτάσεων.