Παρασκευή
19
Αύγουστος
TOP

Ευλογιά πιθήκων: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ακόμη και στα 130 μπορεί να ανέρχονται τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τι είσοδο του ιού και στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν 2 εβδομάδες, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι κάποιος που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία είχε προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Αναφορικά με το ιστορικό του ασθενούς: εμφάνισε εξάνθημα στις 29 Απριλίου και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Μαΐου, όπου και νοσηλεύτηκε.

Δύο ημέρες αργότερα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι το άτομο είχε λοίμωξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανίχνευση των επαφών ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και μέχρι σήμερα οι επαφές δεν έχουν αναφέρει συμπτώματα. Στην Αγγλία, 7 από τα 8 κρούσματα δεν αφορούν πρόσφατο ταξίδι στην Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις κόλλησαν τον ιό στην Αγγλία. Επιπλέον, αυτά τα άτομα δεν είχαν επαφή με τον ασθενή που ταξίδεψε στη Νιγηρία.

Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ

Σύμφωνα με τη βρετανική δημοσίευση Telegraph, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε χθες Παρασκευή (20/05), έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο από την ευλογιά των πιθήκων.

Να επισημάνουμε δε ότι, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν μια ασθένεια ενδημική σε περιοχές της Αφρικής. Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100, ανέφερε το Reuters.

Τα δεδομένα που συνέλεξε ένας ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε ότι ο αριθμός είναι πιο κοντά στους 130.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του www.news247.gr πατώντας εδώ