Πέμπτη
18
Ιούλιος
TOP

Ευρωεκλογές 2024 (live update): Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Η ώρα της Ευρώπης έφθασε…Οι κάλπες στα συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα με την όλη διαδικασία να εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα έχοντας καλό ρυθμό προσέλευσης.

Η εκλογική διαδικασία είχε ξεκινήσει σε αρκετές χώρες της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα. Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 370 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές. Στην αναμέτρηση της Ελλάδας συμμετέχουν 31 κόμματα ενώ τις 21 έδρες που δικαιούται η χώρα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διεκδικούν 1.168 υποψήφιοι.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής. Η ενημέρωση για τα αποτελέσματα ανά χώρα εδώ.

Μέχρι τις 19:00 θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν  γύρω στις 21:00 και της σταυροδοσίας περίπου στις 23:00.

Στο 26,1% η συμμετοχή μέχρι τις 14:30

  Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

 • Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 24,6%,
 • Κεντρικής Μακεδονίας 27,2%,
 • Δυτικής Μακεδονίας 22,7%,
 • Ηπείρου 27,1%,
 • Θεσσαλίας 28,7%,
 • Ιονίων Νήσων 20,3%,
 • Δυτικής Ελλάδας 25,1%,
 • Στερεάς Ελλάδας 28,1%
 • Αττικής 26,9%,
 • Πελοποννήσου 22,7%,
 • Βορείου Αιγαίου 23,2%,
 • Νοτίου Αιγαίου 22% και
 • Κρήτης 27,1%.

Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι γύρω στις 17:45.

ΠΗΓΗ in.gr

Έκλεισε εκλογικό τμήμα στην Αργολίδα – Δικαστικός αντιπρόσωπος δεν άφηνε τον κόσμο να ψηφίσει

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο εκλογικό τμήμα Λευκακίων στο Δήμο Ναυπλιέων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις argolikeseidhseis.gr, δικαστικός αντιπρόσωπος δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, απαγορεύοντας στον κόσμο να ψηφίσει.

Με την παρέμβαση του Εφόρου, την παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού και με την συνδρομή της αστυνομίας απομακρύνθηκε, ενώ το εκλογικό τμήμα παρέμεινε κλειστό μέχρι την αντικατάσταση του.

Εικόνα από argolikeseidiseis.gr

Λίγο πριν τις 12μ.μ. η συμμετοχή ανερχόταν στο 13,1% των εγγεγραμμένων. Πρόκειται για 1,269 εκατ. ψηφοφόροι.

Η εκτιμώμενη συμμετοχή κατά διοικητική περιφέρεια είναι:

 • Αν. Μακεδονία και Θράκη: 12,9%
 • Κεντρική Μακεδονία: 14%
 • Δυτική Μακεδονία: 10,5%
 • Ήπειρος: 13,6%
 • Θεσσαλία: 14,9%
 • Ιόνια Νησιά: 9,7%
 • Δυτική Ελλάδα: 12,9%
 • Στερεά Ελλάδα: 14,3%
 • Αττική: 13,2%
 • Πελοπόννησος: 11,6%
 • Βόρειο Αιγαίο: 11,7%
 • Νότιο Αιγαίο: 10,9%
 • Κρήτη: 13,8%
Η επόμενη ενημέρωση του υπουργείου είναι στις 14:45.

Βανδαλισμό στα τοπικά γραφεία στη Φλώρινα καταγγέλλει το ΚΚΕ 

Βανδαλισμό της πινακίδας στα γραφεία του ΚΚΕ στη Φλώρινα καταγγέλλει η Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματος σημειώνοντας: «Ο θρασύδειλος βανδαλισμός της πινακίδας στα γραφεία της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ για δεύτερη φορά σε 1,5 χρόνο, ένα πράγμα αποδεικνύει: ότι ενοχλεί η δράση του ΚΚΕ».

Θ. Λιβάνιος: Στο 13,1% η συμμετοχή μέχρι τις 11:30 – Περίπου 3% πιο κάτω από τον Ιούνιο του 2023

Μέσα από τα στοιχεία που έδωσαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι η συμμετοχή έως τώρα στις ευρωεκλογές είναι στο 13,1% των εγγεγραμμένων ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Η εκτιμούμενη συμμετοχή είναι 1.260. 931 εκλογείς είπε.

Όπως είπε «μεταξύ 11:00 και 11:30 οι δικαστικοί αντιπρόσωποι από όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας μετέδωσδαν το ποσοστό, τον αριθμό των ψηφισάντων μέχρι εκείνη τη στιγμή. Συνολικά μετέδωσε το 88,2% των δικαστικών αντιπροσώπων και η εκτιμούμενη συμμετοχή είναι 1.260. 931 εκλογείς, 13,1% επί των εγγεγραμμένων[…]».

Αντίστοιχος αριθμός περίπου με χρονικές αποκλίσεις τον Ιούνιο του 2023 είμαστε στο 16%».

ΠΗΓΗ ertnews.gr
Στο Μοσχοχώρι Πιερίας ψήφισε ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία. Εκφράζεται ο, κατά το Σύνταγμα, κυρίαρχος λαός. Θέλουμε και ζητούμε από τον λαό να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ. Η ΝΙΚΗ αγωνίζεται και θα αγωνιστεί με σθένος και συνέπεια να πατάξει το τέρας της κομματοκρατίας που μολύνει τον τόπο, αν επανέλθει στη γενέτειρα της, στην Ελλάδα, η αληθινή και γνήσια δημοκρατία και να απαλλαγούμε από τα δεσμά της νέας τάξης, που μολύνουν και την πατρίδα μας και την Ευρώπη. Εμπρός, λοιπόν, για τη ΝΙΚΗ, για τη νίκη του ελληνισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Ρωμιοσύνης».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα -Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε»

«Η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα να προκύψει σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υγεία», τόνισε.

«Αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί: Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα. Την επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε», πρόσθεσε.

Ψήφισε στη Νέα Ιωνία ο Δημήτρης Κουτσούμπας: “Σήμερα πάμε να ψηλώσουμε το μπόι του ΚΚΕ”

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνία, στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Κηφισσού 2-4.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα δει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών από τον Περισσό. «Σήμερα πάμε όλοι να ψηλώσουμε το μπόι του ΚΚΕ, στο μπόι των ονείρων μας» δήλωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Κ. Μητσοτάκης: Ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα. Μεταξύ άλλων δήλωσε ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι γιορτή της Δημοκρατίας ενώ επισήμανε ότι οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία κι ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ελληνική φωνή.

Αλέξης Χαρίτσης: «Δεν πάει άλλο με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου…

Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και από σήμερα θα είναι πιο ισχυρή»

Στην Καλαμάτα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε  στις δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Λέμε και στην κάλπη αυτό που λέμε καθημερινά. Δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο με την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πάει άλλο με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου. Δεν πάει άλλο με την Ακροδεξιά, η οποία θέλει να επιβάλει την ατζέντα της σε όλη την ήπειρο. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και από σήμερα θα είναι πιο ισχυρή».

πηγη in.gr

Ψηφισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας ψήφισε περίπου στις 10:30 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στ. Κασσελάκης: Σήμερα επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι «Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας και έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Άρα παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά από την ημέρα τους ή και λιγότερο να έρθουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους. Πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας, με τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία. Και αυτό το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ. Να είστε καλά».

Κ. Βελόπουλος: Πολύ σημαντική αναμέτρηση – Παλεύουν ο πόλος του πολέμου και της δυστυχίας και ο πόλος της ευημερίας των λαών

«Πρέπει όλοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εκλογική αναμέτρηση γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα και ο πόλος της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη δεν θα τον έχουν. Γι’ αυτό ο ευρωπαϊκός λαός πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αν μας εμπιστευτούν δε θα τους προδώσουμε ποτέ», δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος.

πηγη ΕΡΤ

Την πρώτη ενημέρωση για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας των ευρωεκλογών μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 7 το πρωί παρείχε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, δίνοντας επίσης τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αμέσως μετά δήλωσε: «Σε όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μάς έδωσαν τεράστια δύναμη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμα και τώρα, μας δίνετε δύναμη. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πάμε να κάνουμε αυτή τη δύναμη και την αγάπη, πάμε να την κάνουμε Ζωή και στην Ευρωβουλή.

Πάμε με χαμόγελο και αισιοδοξία να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη. Για δικαιοσύνη, ισότητα και ειρήνη».

Στην Κυψέλη ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας

Στις 9.30 το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, επί της οδού Χιλιανδαρίου 2-4, στην Κυψέλη. Κατά την έξοδό του ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Άλλοι θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις σήμερα».

Ο παλμός των ευρωεκλογών “χτυπά” στην τηλεόραση BEST 

Η τηλεόραση BEST με όλο το δημοσιογραφικό και τεχνικό της επιτελείο θα είναι στις επάλξεις, προκειμένου αύριο να σας μεταφέρει τον παλμό των εξελίξεων των ευρωεκλογών.

Ο τηλεοπτικός μαραθώνιος ξεκινά λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε το κλίμα και τα αποτελέσματα, με συνδέσεις με όλη την Πελοπόννησο, συζητήσεις και αναλύσεις και όλη η επικαιρότητα έγκυρα και έγκαιρα.

Οδηγίες για τους ψηφοφόρους 

 Ανοιχτά τα γραφεία ταυτοτήτων

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε από τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων θα λειτουργήσουν και σήμερα έως τις 7 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΥΠΕΣ σημειώνεται πως όλα, μέχρι στιγμής, κυλούν ομαλά, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δεν έχουν εμφανιστεί μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Απαραίτητα δικαιολογητικά 

Προκειμένου  να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ψηφοφόροι, προσερχόμενοι στα εκλογικά τους κέντρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης (ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του Gov.gr Wallet App) ή διαβατήριο ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

Το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007. Μπορούν να ψηφίσουν επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμος τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, αριθμούν 166.679.

Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Επιστολική ψήφος

Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η συλλογή της επιστολικής ψήφου. Έχουν παραληφθεί περισσότερες από 178.000 ψήφοι μέσω ταχυδρομείου, ενώ 202.000 έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού αλλά και εντός της επικράτειας είναι εγγεγραμμένοι.

Όσοι δεν έστειλαν την ψήφο τους ταχυδρομικά θα μπορούν να ψηφίσουν σήμερα (9/6) μετά τις 11 το πρωί και αυτό για να προλάβουν να φτάσουν οι συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι με το όνομά τους που θα επικαιροποιηθούν μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα κόμματα που συμμετέχουν

Τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι τα εξής:

1) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

3) ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

4) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΝΙΚΗ

7) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

8) Μέρα 25

9) ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

10) ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

11) ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.

12) ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

13) ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

14) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

15) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

16) Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

17) ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

18) ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

19) ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

20) ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

21) Κίνημα 21

22) ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

23) Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

24) Νέα Αριστερά

25) ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

26) ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

27) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

28) Ελλήνων Συνέλευσις

29) Πράσινο κίνημα

30) Δημιουργία

31) ΚΟΣΜΟΣ