Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές 2024.

Όσοι δεν επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου θα χρειαστεί να το κάνουν με τον… παραδοσιακό τρόπο. Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και στις ευρωπαϊκές κάλπες της 9ης Ιουνίου, αρκετά σχολεία της χώρας θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε τα 31 κόμματα και συνδυασμούς που έλαβαν τον πράσινο φως για την κάθοδο στις ευρωεκλογές 2024 και θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις 9 Ιουνίου.

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές 2024
Μετρώντας αντίστροφα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το iefimerida.gr συγκεντρώνει τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογές για τις κάλπες των ευρωεκλογών 2024. Πώς ψηφίζουμε, πώς βρίσκουμε το εκλογικό μας τμήμα και μέχρι πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο;

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ευρωεκλογές 2024 θα πραγματοποιηθούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα στη χώρα μας. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 21 ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, όπως και στις εκλογές του 2019 (Δείτε εδώ στο σχετικό θέμα του iefimerida.gr πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η κάθε χώρα). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029. Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν στις επικείμενες εκλογές, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ευρωεκλογές 2024: Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι υποχρεωτικό να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών;

Στις ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Για να δείτε πού είναι το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

πηγη: iefimerida.gr