Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Fast and furious η νέα κυβέρνηση

H νέα κυβέρνηση συμπληρώνει μόλις δύο εβδομάδες στην εξουσία, αλλά πρόλαβε να διακριθεί σε δύο τομείς: την ταχύτητα και την πολιτική διεύρυνση.

Πριν από τις εκλογές όλοι υπόσχονται τα ίδια. «Είμαστε έτοιμοι», «έχουμε πρόγραμμα» και «θα απευθυνθούμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και της στελέχωσης του κράτους». Ολοι το έλεγαν, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν το εφάρμοσε. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή και καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή δεν πέφτει στην παγίδα της υπεροψίας.

Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε αμέσως κυβέρνηση, χωρίς πολλές διαβουλεύσεις και παρασκήνιο. Μόνο η Ολγα Κεφαλογιάννη αντέδρασε και έμεινε στον πάγκο. Μέσα σε λίγες ώρες εκδόθηκαν τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα, παρουσιάστηκε το σχέδιο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις και στελεχώθηκαν οι θέσεις των γενικών γραμματέων υπουργείων.

Και αν υποθέσουμε πως αυτά ήταν ήδη οργανωμένα από τον κομματικό μηχανισμό, η κυβέρνηση επέδειξε αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά σε έκτακτα γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε καταστροφή. Τόσο στη φονική κακοκαιρία της Χαλκιδικής όσο και στον σεισμό της Αθήνας όχι μόνο κινητοποιήθηκε άμεσα ο μισός κυβερνητικός μηχανισμός, αλλά δούλεψε και με σχέδιο. Βρέθηκε στο σημείο που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε, έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και είπε όσα έπρεπε να πει για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Αν κρίνουμε από το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων που συζητείται στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει σχέδιο ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο. Θα τροποποιήσει τον νόμο για τις 120 δόσεις στην Εφορία για να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις, θα διορθώσει τα «εγκληματικά» λάθη που εκούσια ή ακούσια έγιναν με τον νέο Ποινικό Κώδικα, θα αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της ΔΕΗ και του οικονομικού αδιεξόδου στην ΕΡΤ με τα δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ φαίνεται και ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και το πανεπιστημιακό άσυλο. Και να μην ξεχάσω: χάρη στην ταχύτητα με την οποία βγήκε στις αγορές αξιοποιήθηκε η ευνοϊκή συγκυρία και δανείστηκε με το πολύ καλό επιτόκιο 1,9%, που η χώρα μας είχε να δει εδώ και 15 χρόνια. Καθόλου άσχημα για έναν νέο πρωθυπουργό που μερικοί νόμιζαν πως τον είχαν στο τσεπάκι τους.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γενναίο άνοιγμα του Κυριάκου προς άλλους πολιτικούς χώρους ή προς ανεξάρτητα στελέχη και τεχνοκράτες, μπορούμε να μιλάμε για ιδανικό ξεκίνημα. Πολλοί μετρούν και βρίσκουν πως τουλάχιστον εννέα υπουργοί και υφυπουργοί προέρχονται από το πρώην ΠΑΣΟΚ, ότι οι μισοί από τους γενικούς γραμματείς και τους τεχνοκράτες που αξιοποιήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά δεν προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά έχουν όλα τα προσόντα να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους ανατέθηκε.

Η πολιτική διεύρυνση μιας κυβέρνησης είναι επιτυχημένη όταν εκδηλώνεται στην αρχή της θητείας της, γιατί τότε μπορεί να πάρει από το πάνω ράφι αξιόλογα στελέχη. Αν περιμένει να το κάνει στο τέλος, τότε είναι αναγκασμένη να καταφύγει στα ρετάλια και το πολύ-πολύ να προσελκύσει τον Μπίστη.

Η ενόχληση που πιθανόν να υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι αναμενόμενη και κατανοητή. Πρέπει όμως και αυτοί να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά και απ’ όλους τους Ελληνες. Η πολιτική… καθαρότητα οδηγεί στη συρρίκνωση και την αποτυχία. Αντίθετα τα μεγάλα κόμματα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικά και ανοιχτά στην κοινωνία και τους όμορους πολιτικούς χώρους. Αρκεί να υπάρχει το ιδεολογικό πλαίσιο. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε πολύ καλά και οφείλει να συνεχίσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Μπάμπης Κούτρας – protothema.gr