Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Φιδονήσι: Η ιστορία γύρω από το «Νησί του Αχιλλέα» που κατέλαβαν οι Ρώσοι

Ένα μικρό ερημονήσι στη Μαύρη Θάλασσα έγινε γνωστό κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς μια μικρή ομάδα ουκρανών στρατιωτών εναντιώθηκε στους Ρώσους με εντυπωσιακό τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ρωσικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε το νησάκι και ζήτησε από τους στρατιώτες να παραδοθούν. Ωστόσο, η μικρή ομάδα των Ουκρανών που υπερασπιζόταν το Φιδονήσι απάντησε «άντε γ@@@τε».

Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το ρωσικό πλοίο να «γαζώνει» τους 13 Ουκρανούς, ωστόσο την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι οι στρατιώτες της Ουκρανίας αιχμαλωτίστηκαν και δεν εκτελέστηκαν.

Ποιο είναι το Φιδονήσι

Το Φιδονήσι (Snake Island), ή όπως αναφέρουν «Τα Νέα» Οφιονήσι ή Νήσος των Μακάρων, είναι νησί του Εύξεινου πόντου που ανήκει στην Ουκρανία και βρίσκεται απέναντι από την Οδησσό, στα σύνορα της χώρας με την Ρουμανία κοντά στο Δέλτα του Δούναβη.

Είναι ένα νησάκι με πλούσια ελληνική ιστορία, καθώς θεωρείται το νησί όπου θάφτηκε ο Αχιλλέας. Αρχικά οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «Λευκή» εξαιτίας του λευκού μαρμάρου που υπάρχει στο νησί.

Ωστόσο, αργότερα ονομάστηκε το «Νησί του Αχιλλέα» αφού σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί μεταφέρθηκε το άψυχο σώμα του Αχιλλέα και του Πάτροκλου. Τα δύο σώματα έφερε στο νησάκι η μητέρα του Αχιλλέα, Θέτιδα, ενώ αργότερα χτίστηκε ιερό προς τιμήν του ήρωα του Τρωικού Πολέμου.

Στην «Ανδρομάχη» του Ευρυπίδη η Θέτιδα λέει στον Πηλεά «θα βλέπεις τον πολυαγαπημένο μας τον Αχιλλέα που κατοικεί σ’ένα νησί κοντά στη λευκή ακτή, στο πέρασμα του Ευξείνου».

Στο νησί βρέθηκαν ερείπια ναού του θεού Απόλλωνα, ενώ υπάρχουν και βυθισμένα ερείπια κτιρίων. Το νησί αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς όπως ο Οβίδιος, ο Πτολεμαίος και ο Στράβων. Το νησί αποκαλούνταν ως Αχιλλέος Νήσος τουλάχιστον μέχρι το 130 μ.Χ., ενώ βρέθηκε πλήθος νομισμάτων από κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου, γεγονός που υποδηλώνει την δημοτικότητα του ιερού που βρισκόταν στο νησί και ήταν αφιερωμένο στον Αχιλλέα.

Το ιερό λειτουργούσε και ως μαντείο, όπως αναφέρει ο Αρριανός, έπαρχος της Καππαδοκίας. Όποιος πατούσε στο νησί έπρεπε να θυσιάσει ένα ζώο. Αν βρίσκονταν εκεί για να προστατευτούν από τη θαλασσοταραχή θα έπρεπε να θυσιάσουν ένα ζώο από αυτά που ζούσαν στο νησί πληρώνοντας ένα ποσό.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανική Αυτοκρατορίας οι Έλληνες της περιοχής ονόμασαν το νησί Φιδονήσι, ενώ αργότερα «πέρασε στα χέρια» της Ουκρανίας. Το καθεστώς του νησιού οριστικοποιήθηκε με συνθήκη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας και κατόπιν απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2009.

Ασκήσεις του Ουκρανικού στρατού πριν από λίγους μήνες:

Με πληροφορίες από «Τα Νέα»

Πηγή: newsit.gr