Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Φιμέ τζάμια: Ποιο είναι το πρόστιμο – Πότε η Τροχαία σου παίρνει τις πινακίδες

Η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών στα τζάμια του αυτοκινήτου μας μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε οδηγό και επιβάτες. Τι προβλέπει όμως ο νόμος και ποιο το πρόστιμο για τους παραβάτες;

Το καλοκαίρι έρχεται πολύ νωρίτερα κάθε χρόνο και οι οδηγοί σπεύδουν να προστατευθούν από τις υπεριώδες ακτίνες του ήλιου, προσπαθώντας επίσης με κάθε τρόπο να τις εμποδίσουν να εισέρχονται στην καμπίνα ώστε να διατηρούν μια πιο χαμηλή θερμοκρασία.

Ο δημοφιλέστερος τρόπος «άμυνας» έναντι των ακτινών του ήλιου είναι οι αντηλιακές μεμβράνες (φιμέ τζάμια), που τοποθετούνται πολύ εύκολα και σίγουρα διατηρούν μια καλύτερη θερμοκρασία στην καμπίνα επιβατών.

Φιμέ τζάμια

Ωστόσο κάποιοι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι το παρακάνουν και τοποθετούν πολύ σκούρες αντηλιακές μεμβράνες με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο, ενώ είναι πολύ πιθανό να χάσουν και τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και τη νομοθεσία για τις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου, ο ελάχιστος επιτρεπόμενος συντελεστής φωτός είναι 75% για τον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα, 70% για τους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού και 70% για τους πίσω πλευρικούς υαλοπίνακες και τον οπίσθιο ανεμοθώρακα, εφόσον το όχημα δεν φέρει πλευρικούς καθρέφτες.

Στην περίπτωση που το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέπτες όπως συμβαίνει έτσι κι αλλιώς σε όλα σχεδόν τα οχήματα που κυκλοφορούν, δεν υπάρχει περιορισμός για τις μεμβράνες από τη μεσαία κολώνα του αυτοκινήτου και πίσω (πίσω πλευρικά τζάμια, πίσω τζάμι).

Οι αντηλιακές μεμβράνες που επικολλούνται στους υαλοπίνακες των οχημάτων θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες από κράτος μέλος της ΕΕ, από κράτος της ΕΖΕΣ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ ή από την Τουρκία, για τοποθέτηση και χρήση σε οχήματα. Δεν επιτρέπεται σε κανένα υαλοπίνακα οχήματος η επικόλληση μεμβρανών τύπου καθρέφτη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ