Πέμπτη
10
Οκτώβριος
TOP

Focus Bari: 100 λεπτά την ημέρα περνούν τα παιδιά στο Ίντερνετ

Λογαριασμό στο ChatGPT έχει ένας στους τέσσερις Έλληνες (25%), ένα ακόμη «αποδεικτικό» ότι η τεχνολογία αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας των πολιτών κάθε ηλικίας, με μάλιστα σχεδόν καθολική χρήση ανάμεσα στα παιδιά.

Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της Focus Bari, ένα 28% των ερωτηθέντων στη χώρα δηλώνει πως δεν χρησιμοποιεί το ChatGPT, αλλά έχει γνωστούς και φίλους με λογαριασμό στην πλατφόρμα. Το 22% το έχει ακουστά, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι, ενώ το υπολειπόμενο 25% δεν το έχει καθόλου ακουστά.

Η υιοθέτηση του ChatGPT από μια αξιοσημείωτη μερίδα των Ελλήνων αποτελεί ένδειξη της ευρείας χρήσης της τεχνολογίας. Όπως εξάλλου προκύπτει από την ίδια έρευνα, η ενασχόληση των Ελλήνων με τον ψηφιακό κόσμο είναι καθολική μέχρι τα 44 χρόνια (100%) και φθίνει στους μεγαλύτερους, εξακολουθώντας όμως να αφορά τη συντριπτική πλειονότητα. Ενδεικτικά, πάνω από 8 στους 10 χρήστες άνω των 65 ετών δηλώνουν ενεργοί χρήστες του Ίντερντετ.

Focus Bari: 100 λεπτά την ημέρα περνούν τα παιδιά στο Ίντερνετ-1

Επίσης, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των χρηστών (92%) περιηγείται μέσω κινητού και το 88% σε καθημερινή βάση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πάνω από οκτώ στους 10 έχουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τουλάχιστον επτά στους 10 είναι ενεργοί σε αυτά καθημερινά.

Η σχέση των παιδιών με το Ίντερνετ

Όπως αναφέρει η έρευνα της Focus Bari, η σχέση με την τεχνολογία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς 9 στα 10 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είναι χρήστες του Διαδικτύου. Στα παιδιά άνω των 10 ετών, η χρήση είναι σχεδόν καθολική (97%).

Προκύπτει μάλιστα, ότι ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο είναι 100 λεπτά/μέρα. Σε ό,τι αφορά τη συσκευή, το smartphone κρατά τα πρωτεία ανάμεσα στα παιδιά για τη σύνδεση στο Ίντερνετ, ενώ κυριότερος λόγος χρήσης αποτελεί η αναζήτηση ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Online αγορές

Ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρήματα φαίνεται να είναι η ενασχόληση των Ελλήνων με τις ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες όμως έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με τα χρόνια πριν την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της Focus Bari, το 69% των Ελλήνων έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια online αγορά το τελευταίο εξάμηνο.

Μεγαλύτεροι υποστηρικτές είναι άτομα μεταξύ 25 και 35 ετών, εκ των οποίων το 87% έχει προβεί σε τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το ίδιο διάστημα. Στον αντίποδα βρίσκονται οι άνω των 65 ετών, οι οποίοι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι: μόλις το 37% έχει πραγματοποιήσει αγορές μέσω Διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληθώρα των χρήσεων οδηγεί σχεδόν τρεις στους πέντε Έλληνες (57%) να δηλώνουν πως «η τεχνολογία βελτιώνει την ζωή μου», ενώ το 59% σημειώνει ότι «με ένα shopping app ψωνίζω από το κινητό μου».

moneyreview.gr