Πέμπτη
22
Φεβρουάριος
TOP

Τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία; Νέα έρευνα λέει όχι

Νέα διεθνής έρευνα του Oxford Internet Institute θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση ότι η χρήση του Ίντερνετ επιβαρύνει την ψυχική υγεία.

Δύο ερευνητές από το τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα από 2,4 εκατ. άτομα μεταξύ 15 και 89 ετών σε 168 χώρες βάσει της ψυχολογικής τους κατάστασης από το 2005 και το 2022. Στο διάστημα αυτό δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι η αύξηση της χρήσης του Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχετίζεται με την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας. Βέβαια, σε αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφηκε αύξηση τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές εμπειρίες των συμμετεχόντων στην έρευνα.

«Ψάξαμε πολύ για μία “ατράνταχτη απόδειξη” που να συνδέει την τεχνολογία και την ψυχοσωματική κατάσταση και δεν την βρήκαμε», σχολίασε ο Andrew Przybylski, καθηγητής ανθρώπινης συμπεριφοράς και τεχνολογίας στο OII και ένας εκ των βασικών ερευνητών. Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν παράλληλα τα ποσοστά των ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, άγχος και αυτοτραυματισμός, σε 200 χώρες από το 2000 και το 2019 σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης της χρήσης του Διαδικτύου κατά την περίοδο αυτή.

«Τα αποτελέσματά μας δεν προσφέρουν αποδείξεις που στηρίζουν την πεποίθηση πως το Ίντερνετ και οι σχετικές τεχνολογίες, όπως τα smartphones με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προωθούν ενεργά ή βλάπτουν είτε την ψυχοσωματική κατάσταση είτε την ψυχική υγεία διεθνώς», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο Przybylski προσέθεσε: «Εξετάσαμε ενδελεχώς εάν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν την κοινή πεποίθηση ότι ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες».

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.moneyreview.gr πατώντας εδώ