Μαζί με τους τουρίστες και τους αδειούχους του Αυγούστου οι φορο-ελεγκτές θα «σαρώσουν» το τριήμερο του 15Αυγουστου νησιά και τουριστικά hot spot, στοχεύοντας κλάδους με υψηλή παραβατικότητα από beach bar, ταβέρνες, τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων και σκαφών αναψυχής.
Ωστόσο, από τη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα με τους ελέγχους και γενικότερα με τη λειτουργία των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ .Ο. Υ. προκήρυξε προειδοποιητική απεργία-αποχή για το χρονικό διάστημα από 17 Αυγούστου έως και 26 Αυγούστου και ειδικότερα αποχή από τη συμμετοχή σε προληπτικούς ελέγχους και από την οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την απεργία δεν ήταν ομόφωνη, αλλά ελήφθη με οριακή πλειοψηφία κι έτσι μένει να φανεί αν η συμμετοχή θα είναι μαζική ή όχι. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα, καθώς όπως προκύπτει από το σχετικό εξώδικο, όσοι συμμετάσχουν από τη Δευτέρα στην απεργία- αποχή θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την πρόθεση τους στους προϊσταμένους τους, έτσι ώστε είτε να ακυρωθούν οι αποστολές τους στους ελεγκτικούς προορισμούς είτε να αντικατασταθούν. Από το εύρος της συμμετοχής θα εξαρτηθεί το αν θα απαιτηθεί επανασχεδιασμός του ελεγκτικού πλάνου, όπως επίσης το αν θα γίνουν νομικές κινήσεις από την ΑΑΔΕ κατά της απόφασης για απεργία- αποχή, π.χ. για καταχρηστικότητα.
Οι φορο-έλεγχοι
Πάντως οι έλεγχοι που διενεργούνται δεν γίνονται στην τύχη. Το risk analysis της ΑΑΔΕ οδηγεί τα κλιμάκια σε σημεία με υψηλή πιθανότητα φοροδιαφυγής. Οι ομάδες εναλλάσσονται, μετακινούμενες από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα. Οι επιτόπιες αποστολές ενισχύονται με το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive σε tablet, που δίνει στους ελεγκτές πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία κάθε επιχείρησης επιτρέποντας την άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων από τον έλεγχο.
Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εντοπίζουν «λαβράκια» φοροδιαφυγής με το ποσοστό παραβατικότητας να υπερβαίνει τα 37%. Δηλαδή σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται πιάνονται με φορολογικές παραβάσεις.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του insider.gr.