Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Φορολογικές δηλώσεις: Για το 65% των εκκαθαριστικών δεν προκύπτει επιπλέον φόρος

Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς στις 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Έως τώρα η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 92% έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αυτό, όμως  που ενδιαφέρει πρωτίστως τους ίδιους τους φορολογούμενους είναι τα… αποτελέσματα που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.

 Από αυτή και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων, το 65% όσων έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, δεν πρόκειται να πληρώσει επιπλέον φόρο, ενώ το 34,54% των φορολογουμένων θα πληρώσει επιπλέον φόρο.

Ειδικότερα:

  • Το  51,95% δηλαδή 3.042.983  δηλώσεις είναι μηδενικές. Πέρυσι το ποσοστό ήταν  50,89%.
  • Το 34,54% δηλαδή 2.023.188 δηλώσεις είναι χρεωστικές και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής είναι 1.244 ευρώ, έναντι 966 ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 28,8%, απόρροια των αυξημένων εισοδημάτων που είχαν πέρυσι οι ίδιοι φορολογούμενοι.
  • Το 13,51%, δηλαδή 791.351 φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 327 εκατ., ενώ πέρυσι επιστροφή έλαβε το 16,21%. Το μέσο ποσό επιστροφής είναι 414 ευρώ, έναντι 269 ευρώ πέρυσι, αύξηση 54%.

Συνολικά μέχρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου  έχουν υποβληθεί 5.857.523 φορολογικές δηλώσεις Ε1, που αντιστοιχούν στο 92% του αναμενομένου και απομένουν περίπου 528 χιλιάδες δηλώσεις προς υποβολή.

Εκείνοι που υποβάλουν την φορολογική τους  δήλωσή έως 30 Αυγούστου δεν χάνουν τις 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αλλά θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Επίσης, η έκπτωση του 3% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.

Διορθώσεις και τροποποιητικές δηλώσεις

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές. Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Πηγή: sofokleousin.gr