Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Γ.Γ.Α.: Τελευταία παράταση, έως τις 23 Οκτωβρίου για το Μητρώο

Την 23η Οκτωβρίου ορίζει η Γενική Γραματεία Αθλητισμού ως τελευταία παράταση για την κατάθεση αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο από όσα ερασιτεχνικά σωματεία διαθέτουν ή θα αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.  Την ίδια στιγμή ο Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφιση των διατάξεων διευκόλυνσης των σωματείων μίλησε για «προσχηματικές, άδικες, ανεφάρμοστες και παράνομες οι “προτάσεις” της ΕΠΟ».

 

Την τελευταία ολιγοήμερη παράταση, για την κατάθεση αιτήσεων εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων για το 2022, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Κι αυτή η παράταση αφορά έως και τις 23 Οκτωβρίου, για 10 ημέρες από σήμερα.

Η ολιγοήμερη παράταση συμπεριλήφθηκε στις «βοηθητικές» διατάξεις (άρθρα 83 και 84) για τη διευκόλυνση εγγραφής των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο, τη χρήση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων και την παροχή αδειών διεξαγωγής αγώνων από τις Περιφέρειες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» που συζητείται στην Ολομέλεια και πρόκειται να ψηφιστεί τις προσεχείς ώρες.

Έτσι, όσα σωματεία διαθέτουν ή θα αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και έχουν ήδη καταθέσει ή θα καταθέσουν την αίτηση εγγραφής τους στο Μητρώο έως και τις 23 Οκτωβρίου, ανεξάρτητα εάν ακόμα δεν έχουν εγγραφεί οριστικά σε αυτό:

  • θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από το Υφυπουργείο ΝΠΔΔ. και ΝΠΙΔ και σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
  • θα μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις των Ομοσπονδιών ή των Ενώσεών τους, εκτός εκείνων που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, δηλαδή τη μοριοδότηση διακεκριμένων νεαρών αθλητών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα οφέλη του Μητρώου, που είναι «η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ερασιτεχνικού μας αθλητισμού, στον ψηφιακό κόσμο που πλέον ζούμε. Δηλαδή, η καταγραφή όσων σωματείων διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και τις προϋποθέσεις της, με την προσθήκη του ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων τους» και χαρακτήρισε «προσχηματική, άδικη, ανεφάρμοστη και παράνομη» τη χτεσινή πρόταση της ΕΠΟ, που ωστόσο δεν έφτασε ποτέ επίσημα στο Υφυπουργείο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί στην ΕΠΟ να έχουν συνηθίσει να παρανομούν (υπό τον μανδύα του “αυτοδιοίκητου”, που το παρερμηνεύουν συχνά πυκνά και φτάνουν στην ασυδοσία), αλλά εμείς δεν παρανομούμε, ούτε θα το πράξουμε»!

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 θεσπίσαμε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, την ψηφιακή βιβλιοθήκη του ερασιτεχνικού μας αθλητισμού.

Στόχος μας: η νομιμότητα, η τάξη και η διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους. Να μπορούν άπαντες να γνωρίζουν ανά άθλημα, πόσα νόμιμα, ενεργά και νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν:

  • Οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους,
  • οι αθλητές,
  • οι προπονητές,
  • οι χορηγοί,
  • τα στελέχη.
  • Και βεβαίως, οι διακριθέντες αθλητές να μπορούν να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Η εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο είναι η νομιμοποίησή τους. Και φυσικά, αυτά τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία, μπορούν, μεταξύ άλλων, να απολαμβάνουν τις παροχές της Πολιτείας:

  • Να χρηματοδοτούνται ετησίως και απευθείας από τον «κουμπαρά» στήριξης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος
  • Να χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Να απολαμβάνουν τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

 

Μάλιστα, για να διευκολυνθούν όλα τα ερασιτεχνικά Σωματεία δώσαμε 3 παρατάσεις για την εγγραφή τους στο Μητρώο, έως:

  • 31/07/2022 (δόθηκε το 2021 και για ένα έτος, λόγω της πανδημίας).
  • 17/08/2022 (κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της ΕΠΟ).
  • 05/09/2022 (λόγω της συνάντησης με FIFAUEFA).

 

Όλες οι Ομοσπονδίες, πλην μιας, δηλαδή οι 53 από τις 54, αγκάλιασαν και εφαρμόζουν τον νόμο. Η συντριπτική πλειονότητα των σωματείων τους έχουν εγγραφεί στο Μητρώο και συνεργαζόμαστε αδιάκοπα για την επίτευξη του κοινού  στόχου: της εφαρμογής συνθηκών νομιμότητας και διαφάνειας.

 

Μοναδική εξαίρεση η ΕΠΟ, η οποία αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Και αυτό, παρά το γεγονός

  • Ότι βρισκόμασταν σε συνεχή διάλογο μαζί τους και με τις διεθνείς συνομοσπονδίες,
  • Ότι δώσαμε παρατάσεις για να διευκολυνθούν,
  • Ότι πραγματοποιήσαμε στις 2 Σεπτεμβρίου τετραμερή σύσκεψη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με εκπροσώπους, της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ,
  • Ότι η ΕΠΟ είχε διαχρονικά αποδεχτεί την απόλυτη υποχρέωση της ύπαρξης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης (έκανε και σχετική έκδοση το 2016 με εγχειρίδιο οδηγιών προς τα σωματεία)
  • Ότι η ΕΠΟ δεσμεύτηκε ενώπιον FIFA και UEFA να φέρει σε νέα συνάντηση, στις 7 Σεπτεμβρίου, επικαιροποιημένη λίστα με τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία ανά ΕΠΣ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.

 

Και η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ούτε παρουσίασε ποτέ διαφορετική λίστα ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων, από αυτή που είχαμε ήδη επισήμως από τις ΕΠΣ.

Επιπλέον, στη Γενική της Συνέλευση στις 30 Σεπτεμβρίου, προχώρησε σε μια καταστροφική απόφαση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο: Ανέστειλε τα πρωταθλήματα, αποφασίζοντας να βάλει, μαζί με την πλειονότητα των ΕΠΣ – μελών της, ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, προχώρησαν ακόμη παραπέρα: αν κάποια ΕΠΣ αποφασίσει την έναρξη του πρωταθλήματός της, θα αποβάλλεται από την ΕΠΟ.

Το παράλογο της όλης υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι 54 ΕΠΣ της χώρας μας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, υφίστανται, κατά δήλωσή τους, 2.585 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία και τα 2.260 από αυτά έχουν καταθέσει αίτηση στο Μητρώο.

 

Μέχρι σήμερα, στο Μητρώο είναι πλήρως εγγεγραμμένα 1.965 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ οι αιτήσεις επιπλέον 295 ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου ή και «θεραπείας».

Συνεπώς, από τα 2.585 ενεργά σωματεία, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 87,5% έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου και έχουν προσέλθει στο Μητρώο.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειονότητα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο και λειτουργούν νόμιμα!

Κυρίες και κύριοι,

τα οφέλη, που έχουν λάβει τα ερασιτεχνικά σωματεία από την ύπαρξη του Μητρώου είναι πολλαπλά.

Μόνο από οικονομικής άποψης:

  • το 2021, τα ερασιτεχνικά σωματεία, χάρις στο Μητρώο, έλαβαν για 1η φορά απευθείας από την Πολιτεία το ποσό των 2.500 ευρώ έκαστο για την αντιμετώπιση της πανδημίας,
  • τα Χριστούγεννα του 2021, για πρώτη φορά το κάθε σωματείο έλαβε τουλάχιστον το ποσό των 1.600 ευρώ (για κάθε άθλημα που καλλιεργεί) από την φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος.
  • Τον Ιανουάριο του 2023 τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ερασιτεχνικά σωματεία θα λάβουν νέα οικονομική ενίσχυση από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος. Έχει ανακοινωθεί ήδη στις 04-08-2022 από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα: «το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο».

 

  • Επίσης, χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις (που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού) και
  • απολαμβάνουν τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία,

 

Συνολικά, η ανταπόκριση των ερασιτεχνικών σωματείων είναι εντυπωσιακή και ενθαρρυντική:

  • 362 σωματεία όλων των αθλημάτων έχουν προσέλθει στο Μητρώο.
  • Τα 5.831 είναι πλήρως εγγεγραμμένα και νόμιμα
  • ενώ οι αιτήσεις επιπλέον 531 ερασιτεχνικών σωματείων βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου ή και «θεραπείας».

 

Τι προτείνουμε με τις παρούσες διατάξεις;

Με το άρθρο 83 εισηγούμαστε να δοθεί η δυνατότητα σε ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, που διαθέτει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και έχει υποβάλει οριστική αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο, χωρίς αυτή να έχει ολοκληρωθεί ακόμη, να μπορούν:

α) να χρησιμοποιούν δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή έως και τις 31 Ιουλίου 2023 να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από το Υφυπουργείο ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. και σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, 

β) να συμμετέχουν στις διοργανώσεις, εκτός εκείνων που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, δηλαδή τη μοριοδότηση διακεκριμένων νεαρών αθλητών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Ουσιαστικά, διευκολύνουμε 531 επιπλέον ερασιτεχνικά σωματεία, που κατέθεσαν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο κι αυτή ακόμα εξετάζεται ή χρίζει θεραπείας, ώστε να τακτοποιηθούν.

Από αυτά τα 295 είναι ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ τα  236 σωματεία αφορούν σε άλλα αθλήματα!

 

Στηρίζουμε οριζόντια όλο τον αθλητισμό. Η διάταξη είναι ενιαία για όλα τα αθλήματα, χωρίς καμία διάκριση.

 

Στόχος: να διευκολύνουμε και να μην αποκλείσουμε σωματεία, που έχουν αποδεδειγμένα επιδείξει ενδιαφέρον για να εγγραφούν στο Μητρώο.

 

Με το άρθρο 84 διευκρινίζεται ότι κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προϋποθέσεων συμμετοχής αθλητικού σωματείου σε αθλητική διοργάνωση, είναι ο χρόνος έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεών του σε επίσημη διοργάνωση αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας. Και φυσικά, όταν αναφερόμαστε σε προϋποθέσεις, εννοείται η κατοχή της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και η εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν, για οποιονδήποτε λόγο, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, ένα σωματείο απωλέσει τις παραπάνω προϋποθέσεις, αυτό να μην επιδρά:

α) ούτε στη συνέχιση της συμμετοχής του σωματείου στη διοργάνωση έως την ολοκλήρωσή της,

β) ούτε στην αναγνώριση των διακρίσεων που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν.2725/1999.

 

Ουσιαστικά, διασφαλίζουμε την ομαλή έναρξη και την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Και περιφρουρούμε τις

συνθήκες ασφάλειας ως προς την αναγνώριση των τυχόν διακρίσεων, που θα επιτευχθούν. 

 

Λίγες κουβέντες ακόμα για την ΕΠΟ:

 

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση με υποτιθέμενη πρότασή της επειδή, όπως υποκριτικά αναφέρει, «δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία των σωματείων που θέλουν να παίξουν, των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που θέλουν να παίξουν, των Ακαδημιών, με δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που θέλουν να παίξουν».

Βέβαια, όταν αποφάσιζε πριν από 13 ημέρες αναστολή πρωταθλημάτων, ήξερε ότι αγνοούσε την επιθυμία και τη βούληση της βάσης της, αλλά τέλος πάντων.

 

Αυτή η πρόταση, που ποτέ δεν μας έφτασε επίσημα στο Υπουργείο, αλλά την πληροφορηθήκαμε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι προσχηματική, άδικη, ανεφάρμοστη και παράνομη.

Νέα διοικητικά ήθη μας διδάσκει το προεδρείο της ΕΠΟ!

 

Τι ζητάει; Τα σωματεία που δεν έχουν προσέλθει στο Μητρώο (περίπου 300, μόλις το 12,5% των ενεργών σε όλη τη χώρα, όπως σας ανέφερα παραπάνω), να αιτηθούν -απλώς, όχι να αποκτήσουν- Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και αυτομάτως να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα χιλιάδες σωματεία που είναι εγγεγραμμένα και νόμιμα!

 

Η υποχρέωση απόκτησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, δηλαδή της επικύρωσης ότι όντως ένα σωματείο είναι ΑΘΛΗΤΙΚΟ, ισχύει από το 1999, με τον νόμο 2725!

Εδώ και 23 χρόνια!

Και η ΕΠΟ τον αγνοούσε, τον απαξίωνε, τον καταστρατηγούσε και δεχόταν να έχουν οι ΕΠΣ και η ίδια στους κόλπους τους εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, σωματεία χωρίς την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

 

Μόλις το 2016 εξέδωσε ένα εγχειρίδιο οδηγιών προς τα σωματεία της, όπου μεταξύ άλλων, τα ενημέρωνε για την υποχρέωση και τα δικαιολογητικά απόκτησης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί για το αν συμμορφώνονταν.

Τέτοια… τάξη και οργάνωση υπερασπίζονται όσοι σήμερα τάσσονται υπέρ των θέσεων Μπαλτάκου και λοιπών!

 

Κι έτσι, παίρνανε στο λαιμό τους νεαρά παιδιά με διακρίσεις, που δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για μοριοδότηση για τα Πανεπιστήμια, διότι αγωνίζονταν ή συναγωνίζονταν με ομάδες που δεν είχαν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2020, όπου ήταν πρωταθλήτρια των Μικτών των Ενώσεων η ΕΠΣ Μακεδονίας, αλλά οι αθλητές της δεν μοριοδοτήθηκαν, διότι είχε αντιμετωπίσει –στην πορεία της τότε προς την κατάκτηση του Κυπέλλου- Μικτές άλλων ΕΠΣ χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. 

 

Επικροτείτε, κ. συνάδελφοι, αυτό το μπάχαλο, αυτή την αταξία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας μας;

 

Κι επειδή οι αριθμοί λένε ΜΟΝΟ την αλήθεια, ιδού το πώς επηρέασε προς τη νομιμότητα, την τάξη και τη νοικοκυροσύνη το Μητρώο στα τρία χρόνια εφαρμογής του:

  • Από το 2020 έως και χθες οι Υπηρεσίες μας έχουν εκδώσει αποφάσεις και βεβαιώσεις Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης σε 4.608 σωματεία, σε σύνολο 9.209 αποφάσεων και βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί σε 23 χρόνια από το 1999!
  • Δηλαδή, το 50% των Ειδικών Αθλητικών Αναγνωρίσεων έσπευσαν τα σωματεία να τις εκδώσουν τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω του Μητρώου! Έως το 2020 επικρατούσε απόλυτη αταξία!

 

Και τι είναι το Μητρώο; Η ψηφιακή της συνέχεια. Η καταγραφή όσων σωματείων διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και τις προϋποθέσεις της, με την προσθήκη του ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων τους: Αν διαθέτουν κατατεθειμένο προϋπολογισμό και απολογισμό, καθώς και το έντυπο Ν προς την Εφορία.

Το Μητρώο είναι η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ερασιτεχνικού μας αθλητισμού, στον ψηφιακό κόσμο που πλέον ζούμε. Τίποτε περισσότερο!
Αρκετά πια με τη δαιμονοποίησή του.

Επιστρέφω, όμως, στην «πρόταση» της ΕΠΟ: Μας ζητά, μέσω των ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν ψηφίσουμε τις διατάξεις για περαιτέρω βοήθεια στα σωματεία που επιθυμούν να είναι νόμιμα, να αναγνωρίσουμε αδιακρίτως και τα παράνομα! Όσα λειτουργούν έως και σήμερα χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και χωρίς καμία διάθεση να νοικοκυρευτούν!

 

Η υπευθυνότητά τους ξεχειλίζει!

 

Τόσο… υπεύθυνοι που από τις 2 Σεπτεμβρίου εξαφανίζονται, αρνούνται κάθε διάλογο, αγνοούν τις συστάσεις των FIFA/UEFA, αγνοούν τη βούληση των σωματείων τους, αποφασίζουν αντιδημοκρατικά να διακόψουν τα πρωταθλήματα και τώρα, 40 ημέρες μετά, κάτω από την κατακραυγή και την πίεση της ποδοσφαιρικής τους βάσης, προτείνουν (για να πουν ότι πρότειναν) παράλογα πράγματα.

 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και σταθερή! Θα την επαναλάβω ακόμα μια φορά: Κανένα μη νόμιμο σωματείο δεν μπορεί να συστοιχηθεί με τα χιλιάδες νόμιμα!

Μπορεί στην ΕΠΟ να έχουν συνηθίσει να παρανομούν (υπό τον μανδύα του «αυτοδιοίκητου», που το παρερμηνεύουν συχνά πυκνά και φτάνουν στην «ασυδοσία»), αλλά εμείς δεν παρανομούμε, ούτε θα το πράξουμε!

 

Ωστόσο κι επειδή συνεχώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία, που θέλουν να είναι νόμιμα, να το πράξουν και δεν έχουμε καμία τιμωρητική διάθεση, θα δώσουμε μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο 2022. Κι αυτή η παράταση θα αφορά έως και τις 23 Οκτωβρίου, 10 ημέρες από σήμερα.

 

Όσα σωματεία διαθέτουν  ή θα αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και θα καταθέσουν την αίτηση εγγραφής τους στο Μητρώο έως και τις 23 του μηνός:

  • θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή έως και τις 31 Ιουλίου 2023 θα χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από το Υφυπουργείο ΝΠΔΔ. και ΝΠΙΔ και σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
  • θα μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις των Ομοσπονδιών ή των Ενώσεών τους, εκτός εκείνων που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, δηλαδή τη μοριοδότηση διακεκριμένων νεαρών αθλητών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».