Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

Γ. Μανιάτης (υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): «Οι κρισιμότερες ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών και τα… παθήματα που οφείλουν να είναι μαθήματα» (video)

Ακριβώς έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και η όλη “μάχη” αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Την εκλογική αυτή διαδικασία οριοθέτησε ως την πλέον σημαντική των τελευταίων 10ετιών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης έκρουσε κώδωνα για μια σειρά από ζητήματα που οφείλουν να απασχολούν κάθε πολίτη και χώρα της ευρωζώνης όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή εξάρτηση, η οικονομική πίεση και η ανασφάλεια, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, καταστάσεις που απειλούν και την Ελληνική κοινωνία. «Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι τις προηγούμενες φορές»σημείωσε σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, λόγω της συνθήκης που διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα την ευδαιμονία του παρελθόντος.

Σε μια Ευρώπη που το πέρας της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης δεν σήμανε την έναρξη μιας περιόδου σταθερότητας, αλλά αντίθετα αποτέλεσε την αφετηρία και νέων κρίσεων όπως η ενεργειακή, η κοινωνική, η πολιτική και η πολεμική, ο πολύπειρος πολιτικός και υποψήφιος ευρωβουλευτής, εστιάζει σε όσα διαφοροποιούν τα δεδομένα και θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την πορεία και την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης και βεβαίως της Ελλάδας.

Πρώτο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι «η βασική πηγή τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής που ήταν το φθηνό ρωσικό αέριο έχει πάψει πια να υφίσταται», το δεύτερο που δεν ισχύει πια είναι «η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη και η επικέντρωση του ενδιαφέροντός τους προς την ΝΑ Ασία» και τρίτο, αλλά εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι «η Ευρώπη έχει πάψει πια να είναι η περιοχή του πλανήτη που παράγει και κάνει εξαγωγές…» Τρεις συντελεστές που βοήθησαν να υπάρχει ευημερία στην Ευρώπη και πλέον έχουν πάψει να υπάρχουν… Αυτό σημαίνει ότι το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι μεγάλο. Το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα που θα καθορίσουν τον κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό προς ένα καλύτερο μέλλον με την Ελλάδα να οδεύει προς αυτή την κάλπη, όπως όλα δείχνουν, με εθνική ατζέντα «Οι κρισιμότερες των τελευταίων 10ετιών είναι αυτές οι ευρωεκλογές όπου ασφαλώς και πρέπει να σταλούν μηνύματα, εσωτερικά προς την κυβέρνηση, όμως δεν πρέπει να είναι αυτό το μόνο κριτήριο»  είπε. Την επόμενη 5ετία οι άνθρωποι που θα εκλέξει η Ελλάδα για να την εκπροσωπήσουν στο μεγάλο ευρωπαϊκό τραπέζι θα κληθούν «να διαχειριστούν μια άλλη Ευρώπη! Στην πραγματικότητα θα σχεδιάσουν το μέλλον μας για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάρουμε καθόλου χαλαρά αυτές τις ευρωεκλογές».

 

ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν μπορεί να μην έγιναν παθήματα, ανέδειξαν ωστόσο ορισμένες πολιτικές που οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση – παράδειγμα η πράσινη μετάβαση – αλλά όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός και καθηγητής έγιναν με «ερασιτεχνικό τρόπο», διότι «η Ευρώπη είχε επαναπαυθεί για πολλές δεκαετίες… Βρεθήκαμε στην πανδημία στην οικτρή κατάσταση να εκλιπαρούμε την Κίνα να μας φέρει μάσκες για να προστατεύουμε της υγείας. Αυτό είναι μια τραγική αποτυχία της μέχρι τώρα επαναπαυμένης στην παλιά εποχή Ευρώπη που αυτό πρέπει να το αλλάξουμε!» τονίζοντας ότι «αυτά τα παθήματα πρέπει να μας γίνουν μαθήματα» αφού οι κρίσεις τείνουν να επαναλαμβάνονται.

Το μείζον πλέον είναι η Ευρώπη «να φροντίζει τα του οίκου της» καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολυεπίπεδα «η Ευρώπη θα ζήσει πια σε επίπεδο πολύ σκληρού ανταγωνισμού».

Ένα εξίσου μεγάλο στοίχημα είναι ο πρωτογενής τομέας. Με αφορμή τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αναφερόμενος και στην περιφέρεια της Πελοποννήσου της οποίας η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης τόνισε πως οι 720 ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, 21 εξ αυτών Έλληνες, «θα πρέπει να έχουν πολύ ξεκάθαρη άποψη που μπορεί να πάει η Ευρώπη. Στις αγροτικές κινητοποιήσεις υπήρχε μια στρατηγική η οποία δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, των ιδίων των αγροτών. Δεν γίνεται να σχεδιάζεις το αγροτικό μέλλον της Ευρώπης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη σου τι μπορούν να αντέξουν ή να υλοποιήσουν οι αγρότες της Ευρώπης ή της Ελλάδας.»

Η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών δεν είναι πρόβλημα που ανέκυψε τα τελευταία χρόνια. Είχε φανεί ήδη από το 2014 όταν η Ρωσο-Ουκρανική κρίση βρισκόταν στο αρχικό της στάδιο, στο «τιμόνι» του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρέθηκε η Ελλάδα και ο κ. Μανιάτης ως αρμόδιος υπουργός. «Τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ικανότητας και δεινότητας της Ελλάδας οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα να μην διακοπεί της ροής του φυσικού αερίου» και παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις που τέθηκαν τότε, όπως εκείνη του κου Μανιάτη για «κοινές προμήθειες φυσικού αερίου» ή «να δημιουργήσουν έναν κοινό κουμπαρά που να βοηθά τις ασθενέστερες χώρες σε εποχές κρίσεις», μια δεκαετία αργότερα το πρόβλημα αναδύθηκε ξανά με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις αφού η Ευρώπη αποδείχθηκε τότε αφελής…

Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΔ, Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στα εντός των συνόρων βαθιά πολιτικά διλήμματα και στο διακύβευμα της σταθερότητας που θέτει η Νέα Δημοκρατία ο κ. Μανιάτης μιλά για απουσία επιτευγμάτων. Η τελευταία πενταετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν στάθηκε ικανή να δώσει τις λύσεις και τις απαντήσεις που όφειλε «Εάν έχεις μέσα σε μια 5ετία να διαχειριστείς 100 δις ευρώ (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και ιδιωτικές επενδύσεις) οφείλεις να αλλάξεις τη χώρα σου! Δεν έχει μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης να μας πει ένα, δυο πολύ μεγάλα πράγματα που έχει καταφέρει». Οι βολές του κατευθυνθήκαν και προς την «στείρα» και μακριά από την ουσία αντιπολίτευση αναφερόμενος στην «πιρουέτα του κου Κασσελάκη» που φαίνεται «να προσπαθεί να μετατρέψει ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και νομίζω ότι το έχει κάνει, σε ένα κόμμα πολύ lifestyle!». Στον αντίποδα η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο στιβαρής αντιπολίτευσης. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, εάν θέλουμε πραγματικά να ασκηθεί μια σοβαρή αντιπολίτευση με κάποιες προοπτικές στις επόμενες εθνικές εκλογές τα πράγματα να πάνε ακόμη καλύτερα».