
Η Gen Ζ αποτελεί μία ηλικιακή ομάδα που απασχολεί ιδιαίτερα με τις επιλογές της στον εργασιακό, ενδυματολογικό, αλλά και αγοραστικό τομέα, επηρεάζοντας βαθιά την οικονομία και τις τάσεις της μόδας.
Η συγκεκριμένη γενιά συμπεριλαμβάνει άτομα που έχουν γεννηθεί, περίπου, από το 1997 έως και 2012 γεγονός που τους τοποθετεί πριν από τη γενιά Άλφα και μετά τους Millennials.
Η Gen Z
Η συγκεκριμένη γενιά είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία -το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού- και με μια αγοραστική δύναμη που αναμένεται να φτάσει τα $12 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2030, κάτι που αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές. Οι μάρκες πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να μαγνητίσουν το συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό πριν να είναι πολύ αργά.
Για να προσεγγίσουν οι επιχειρηματίες αυτούς τους πελάτες, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουν ποιες επιρροές και προτιμήσεις διαμορφώνουν τις τρέχουσες καταναλωτικές τους συνήθειες.
Η αγοραστική δύναμη σε σχέση με άλλες γενιές
Τα τελευταία στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας του NielsenIQ επιβεβαιώνουν ότι οι ερωτηθέντες της γενιάς Z ήταν οι πιο αισιόδοξοι για την τρέχουσα και τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το 39% των ερωτηθέντων της Gen Z δήλωσε ότι το νοικοκυριό τους είναι «σε καλύτερη κατάσταση» από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 36% των Millennials, το 26% της Gen X και μόλις το 19% των ερωτηθέντων των Boomer.
Ίσως ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ένα υψηλότερο ποσοστό (59%) των ερωτηθέντων της Gen Z πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα μέχρι το τέλος του 2025, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους Millennials (54%), Gen X (41%) και Boomer (28%).
Παρά την αισιοδοξία τους για το μέλλον, οι μάρκες θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε στιγμή για να αιχμαλωτίσουν τη γενιά Z, κάτι που φαίνεται να γίνει διστακτικά. Μια πρόσφατη ανάλυση της έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι η ετήσια ανάπτυξή τους υπολείπεται επίσης των μεγαλύτερων γενεών. Σε όλες σχεδόν τις αγορές που μετρήθηκαν, η συχνότητα αγοράς για τις μεγαλύτερες γενιές αυξήθηκε 2 με 3 φορές πιο γρήγορα τον τελευταίο χρόνο όσο και για τους ερωτηθέντες της Gen Z. Αυτό είναι λογικό, καθώς πολλοί Gen Zers είναι πιθανό να ζουν ακόμη με τους γονείς τους και να πηγαίνουν στο σχολείο για μερικά ακόμη χρόνια πριν ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ