Πέμπτη
19
Σεπτέμβριος
TOP

Για 16η χρονιά το Θερινό Σχολείο για νέους Ομογενείς Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

Για δέκατη έκτη χρονιά ξεκινάει και φέτος το Θερινό Σχολείο για νέους Ομογενείς Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού συνεργάζονται το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Η διάρκεια του Θερινού Σχολείου είναι τέσσερις εβδομάδες από τις 9 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2024. Στο Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν φέτος: 34 Ομογενείς φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών και 6 συνοδοί της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ενήλικες).

Στα Διδακτήρια της Σχολής θα διδαχθούν τα εξής μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Λογοτεχνία, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι Διδάσκοντες είναι Καθηγητές και Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο Πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνονται εκδρομές σε περιοχές της Πελοποννήσου με μεγάλη πολιτισμική ιστορία (π.χ. Μάνη, Ταΰγετος, Κορώνη, Μεθώνη, Πύλος, Επίδαυρος), αρχαιολογικούς χώρους (Παλάτι του Νέστορα, Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη), μουσεία (αρχαιολογικό και στρατιωτικό μουσείο Καλαμάτας, μουσείο ενδυμασιών Καρέλια Καλαμάτα, μουσείο Ακρόπολης, Μυκήνες), πνευματικά κέντρα (Μανιατάκειο Ίδρυμα, Costa Navarino) και αξιοθέατα (Κτήρια της Καλαμάτας, παλιά πόλη, το Κάστρο, Ναός της Υπαπαντής κ.ά). Συμπληρωματικά προσφέρονται σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, την Αθηναϊκή Δημοκρατία και το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.

Το Πρόγραμμα πλαισιώνουν μουσικοχορευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτισμικής παράδοσης. Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους ταυτότητας και συνείδησης.

Φυσικά, η διασκέδαση, η απόλαυση των μεσσηνιακών φαγητών, η θάλασσα, η όμορφη παραλία της Καλαμάτας καθώς και η Πλατεία της Πόλης αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής τους ζωής στην πόλη μας.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου για Νέους Ομογενείς Ελένη Βολονάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Υπεύθυνος Συντονιστής από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά Παναγιώτης Τσιάλας, Νομικός, M.Δ.Ε.Harvard

ΧΟΡΗΓΟΙ: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, Δήμος Καλαμάτας, Μανιατάκειο Ίδρυμα, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας, Δήμος Τριφυλίας, Δήμος Πύλου – Νέστορος, Δήμος Μεσσήνης

Ιδιαίτερη μνεία στην καλή συνεργασία με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην υποστήριξη και διευθέτηση των διαδικασιών φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της Εστίας με τη συμβολή του ανθρώπινου διοικητικού δυναμικού της Φοιτητικής Εστίας Καλαμάτας, της Διεύθυνσης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας και της Μονάδας Ψηφιακής Διακυβέρνησης του περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας ώστε να γίνει ευχάριστη η διαμονή των ομογενών φοιτητών.