Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Για όλα φταίει η… «κλιματική αλλαγή», ε;

Του Θανάση Κ.
Τα χρόνια του Ηροδότου (γύρω στο 500 π,Χ.) η Θεσσαλία ήταν πολύ επιρρεπής σε πλημμύρες και οι κάτοικοί της φρόντιζαν να ανοίγουν τις διόδους απορροής των ποταμών και των χειμάρρων τους για να μη πλημμυρίζουν οι πόλεις τους. Όταν εξ στράτευσε ο Ξέρξης στην Ελλάδα (480 π.Χ) προσπάθησε να φράξει τις διόδους απορροής των υδάτων για να πλημμυρίσει τις ελληνικής πόλεις της Θεσσαλίας και να τις υποτάξει.
Εμείς τώρα δεν χρειαζόμαστε τον Ξέρξη, Το κάνουμε μόνοι μας…
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα,
κι αφού μεσολάβησαν δύο ιστορικά καταγεγραμμένες περίοδοι ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, (Roman Warming Period και Medieval Warming Period) – που ΔΕΝ αποδίδονται, βέβαια, σε “ανθρωπογενή αίτια”, βιομηχανική δραστηριότητα, εκπομπές διοξειδίου κλπ.
– κι αφού μεσολάβησαν επίσης και δύο εποχές μείωσης της θερμοκρασίας παγκοσμίως (στα μέσα της πρώτης χιλιετίας μ.Χ και μετά τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας: το mini Ice: Age 17ου ως αρχές 19ου αιώνα),
η Θεσσαλία πλημμυρίζει και πάλι φέτος.
Και φταίει, λέει, η ανθρωπογενής “κλιματική κρίση”…
Είναι έτσι τα πράγματα;
Όταν υπάρχει μια θεομηνία με δραματικές επιπτώσεις σε μεγάλες περιοχές, οι αιτίες είναι συνήθως μια από τις εξής πέντε ή κάποιος συνδυασμός τους.
–Πρώτον, μπορεί να είναι πράγματι, ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέτοια υπήρχαν πάντα και θα συμβαίνουν πάντα. Εμφανίζονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, μερικών δεκαετών (γι’ αυτό τα λένε “ακραία”) και ΔΕΝ έχουν σχέση με αυτό που ονομάζεται “κλιματική κρίση” (που, όπως θα δούμε, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα).
–Δεύτερον, μπορεί να οφείλονται σε κακές “παρεμβάσεις” των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον (μπάζωμα χειμάρρων κλπ).
— Τρίτον, το ακριβώς αντίθετο: Καλές και σωτήριες ανθρώπινες “παρεμβάσεις” που θα έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά δεν έγιναν ή καθυστερούν, όπως αντιπλημμυρικά έργα εκεί που χρειάζονται κλπ…
— Τέταρτον, μεγάλης κλίμακας αλλαγές χρήσης γης, που αλλάζουν το τοπικό μικροκλίμα και την δυναμική των υδάτινων ροών σε μια περιοχή.
— Πέμπτον, όταν εγκαταλείπεται η ύπαιθρος και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται μαζικά σε λίγες μεγαλουπόλεις. Αυτό, από μόνο του, προκαλεί όλα τα προηγούμενα: Γιατί αλλάζει δραστικά τις χρήσεις γης ΚΑΙ στην ύπαιθρο (που εγκαταλείπεται) και στις μεγαλουπόλεις (που επεκτείνονται και “τσιμεντώνονται”).
* Τέλος υπάρχει και η “κλιματική κρίση”. Η οποία ΔΕΝ αφορά “ακραία καιρικά φαινόμενα”! Με τον όρο “κλιματική κρίση” εννοούνται συνήθως φαινόμενα που ΔΕΝ είναι απλώς “ακραία”. Και ΔΕΝ οφείλονται σε αλλαγές του “τοπικού μικροκλίματος”, αλλά σε αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος και της μακροχρόνιας τάσης του – και μάλιστα οφείλονται σε ανθρωπογενείς λόγους. Δηλαδή τις προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα.
Γιατί το κλίμα ΑΛΛΑΖΕΙ συνεχώς. Όχι τώρα που… ανακαλύψαμε την “κλιματική αλλαγή”, αλλά από πάντα, εδώ και τουλάχιστον… 1 δισεκατομμύριο χρόνια (από τον καιρό που σταθεροποιήθηκε κάπως η σύσταση των ατμόσφαιρας). Και κυρίως εδώ και μισό δισεκατομμύριο χρόνια (για την ακρίβεια εδώ και 538,8 εκατομμύρια χρόνια), από την λεγόμενη “Κάμβρια έκρηξη”, όταν μέσα σε πολύ “σύντομο” χρονικό διάστημα (μερικών εκατομμυρίων ετών) εμφανίστηκε έκρηξη ζωής πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, ενώ μέχρι τότε οι μορφές ζωής ήταν απλοί και κυρίως μονοκύτταροι ή “ωκεάνια άλγη”!
Και έκτοτε οι πιο σύνθετοι ζώντες οργανισμοί άρχισαν να “αντεπιδρούν” μαζικά με την ατμόσφαιρα καθορίζοντας σε κάποιο βαθμό και τις μεσοπρόθεσμες τάσεις του κλίματος (οι μακροχρόνιες καθορίζονται, έτσι κι αλλιώς, από κοσμικά φαινόμενα που αφορούν την τροχιά της γης την κλίση και την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της κλπ. – οι κύκλοι του Milankovitch).
Δεν υπάρχουν λοιπόν, “αρνητές” της κλιματικής αλλαγής (γι’ αυτό και επισήμως το ονομάζουν πλέον “κλιματική κρίση”).
Το κλίμα αλλάζει πάντα και το ερώτημα είναι αν το κλίμα τώρα αλλάζει από τις “κανονικές φυσιολογικές διακυμάνσεις του”, όπως συνέβαινε πάντα (natural variation) ή αλλάζει επιπροσθέτως γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα το επηρεάζει καθοριστικά.
Η συζήτηση αυτή όμως, δεν έχει πολύ νόημα ΟΤΑΝ τα φαινόμενα που μας απασχολούν – και μας απειλούν” – ΔΕΝ σχετίζονται με την “κλιματική κρίση” που ενδεχομένως προκαλούν οι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά με λάθη και αβελτηρίες των ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο.
Και η διάκριση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι όλοι οι ανίκανοι και όλα τα λαμόγια (ή όλοι οι άσχετοι) αποδίδουν συνήθως τις δικές τους ευθύνες στην “κλιματική κρίση”!
Γι’ αυτό και είναι επειγόντως απαραίτητο να ξεχωρίσουμε τι είναι τί…
* Πρώτη παρατήρηση λοιπόν:
Όσα συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα ήταν ακραία καιρικά φαινόμενα – ΔΕΝ ήταν εκδηλώσεις της “κλιματικής κρίσης”. Αντίστοιχα έχουν ξαναγίνει τις περασμένες δεκαετίες και επαναλαμβάνονται κατά αραιά διαστήματα. Ανεξαρτήτως “κλιματικής αλλαγής”.
— Καύσωνας σαν το φετινό – για την ακρίβεια ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ από τον φετινό – υπήρξαν και το 1987 και το 1958. Τον καιρό που δεν μιλούσε κανένας για “κλιματική αλλαγή” και δεν υπήρχε καν ο όρος.
— Πλημμύρες τέτοιας έκτασης (και τέτοια εποχή περίπου) υπήρξαν πριν 29 χρόνια (το 1994). Παρόμοια ή χειρότερα συνέβησαν και πριν 68 χρόνια (το 1955), όταν “ανασκάφηκε ο Βόλος” και “έγινε λιμνοθάλασσα η Αθήνα και ο Πειραιάς”, όπως έγραφαν τότε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Και τότε κανείς δεν μιλούσε για “κλιματική” αλλαγή. Ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο…
Ποιός ευθύνεται λοιπόν, αν δεν είναι η “κλιματική κρίση”; Ευθύνονται και οι πέντε αιτίες που αναφέραμε πριν.
— Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη γη τους. Και τα κοπάδιά τους…
Συγκεντρώθηκαν στις πόλεις που τσιμεντώθηκαν. Κι αυτό άλλαξε δραματικά το μικροκλίμα τους.
Ενώ στην ύπαιθρο τα πάντα εγκαταλείφθηκαν. Κι αυτό επίσης άλλαξε το μικροκλίμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια….
— Επιπροσθέτως τα βοσκοτόπια… “καταργήθηκαν” συνταγματικά! Και η απουσία κοπαδιών, που υποτίθεται ότι έγινε για να “προστατευθούν” τα δάση, στην πραγματικότητα κατάργησε το “φυσικό τρόπο” καθαρισμού των δασών.
— Κι επίσης, η απαγόρευση υλοτομίας, ακόμα και όταν πρόκειται για άρρωστα δένδρα, κατέστησε τα δάση ακόμα πιο ευάλωτα. Γιατί τα άρρωστα δένδρα σε μη καθαριζόμενα δάση, συσσωρεύουν καύσιμη ύλη που αναφλέγεται πολύ εύκολα το καλοκαίρι. Χώρια που κινητροδοτούνται πολλοί να βάλουν φωτιά.
— Τέλος τα δάση είναι γεμάτα παράνομες χωματερές, ιδιαίτερα σε χαράδρες. Κι αυτές είναι αληθινές “ωρολογιακές βόμβες” κατά τους θερινούς μήνες, όταν φυσιολογικά ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αναφλέγονται πολύ εύκολα και σβήνουν πολύ δύσκολα…
Χίλιες οκτακόσιες τέτοιες παράνομες χωματερές υπάρχουν στην Ελλάδα, κυρίως μέσα σε δάση. Γι αυτές κάποτε η χώρα πλήρωνε πρόστιμα στην ΕΕ. Η Ελλάδα έπαψε να ρίχνει απορρίμματα σε παράνομες χωματερές κι έπαψε να πληρώνει πρόστιμα. Αλλά οι χωματερές είναι ακόμα εκεί….
Θα μπορούσαν να έχουν εξαλειφθεί, αλλά το θέμα είναι πού θα πάνε τα αποθέματα σκουπιδιών που παραμένουν εδώ και δεκαετίες. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, αν υπήρχαν εγκαταστάσεις θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Όπως υπάρχουν σχεδόν παντού στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι τα σκουπίδια τους τα “καίνε”! Κι όταν δεν τα καίνε, τα πουλάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα χρησιμοποιούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.
Στη Γερμανία τα καίνε τα σκουπίδια τους, Στη Σουηδία τα καίνε. Στη Δανία τα καίνε. Στην Ελλάδα ούτε τα καίμε, ούτε τα πουλάμε σε άλλους να τα κάψουν. Απλώς τα θάβουμε (αφού τα… “ανακυκλώσουμε”, υποτίθεται). Κι όσα έχουμε ήδη συσσωρεύσει σε παράνομες χωματερές, απλώς τα αφήνουμε εκεί να αποτελούν εστίες ανάφλεξης δασών κάθε καλοκαίρι….
* Το χειρότερο, που αφορά και τις πλημμύρες πλέον: Στην Ελλάδα πέρα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που υπήρξαν όταν μπαζώσαμε ρέματα και χειμάρρους, υπήρξαν και σημαντικά έργα αλλαγής της ροής ποταμών, που ΔΕΝ ολοκληρώθηκαν ποτέ! Γιατί είχαν αντίρρηση οι Οικολόγοι, λέει.
Παράδειγμα το φράγμα της Μεσοχώρας που ολοκληρώθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ ή το φράγμα της Συκιάς που δεν ολοκληρώθηκε καν και αποτελούν αμφότερα μνημεία της απόλυτης αναπηρίας του Ελληνικού κράτους!
Πρόκειται για τη διαβόητη “εκτροπή του Αχελώου”, έργο που εξαγγέλθηκε πολλές φορές, προχώρησε, ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια, αλλά παραμένει ημιτελές!
Στο μεταξύ έγιναν πολλές σημαντικές παρεμβάσεις, ένα μέρος του ποταμού “εγκιβωτίσθηκε” (σε υπόγειους αγωγούς), δημιουργήθηκαν φράγματα που δεν λειτούργησαν ποτέ, και που, αν λειτουργούσαν θα μπορούσαν όχι μόνο να εκμεταλλεύονται ενεργειακά την κανονική ροή των υδάτων, αλλά κυρίως να την ΕΛΕΓΧΟΥΝ.
Όλα αυτά έμειναν στον αέρα, κι ύστερα αναρωτιόμαστε ποιός φταίει που πλημμυρίζουν τα νερά μετά από θεομηνίες.
* Στο μεταξύ οι οικολόγοι δεν θέλουν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες (που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα). Αλλά δεν θέλουν και εργοστάσια καύσης σκουπιδιών (όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες), γιατί κι αυτά παράγουν εκπομπές διοξειδίου. Κι ύστερα δεν θέλουν ούτε υδροηλεκτρικά εργοστάσια (που ΔΕΝ παράγουν εκπομπές διοξειδίου), για να μην ενοχληθούν οι… μωβ ακρίδες, οι πράσινοι σκαντζόχοιροι και τα τοπικά τριζόνια! Κι ύστερα δεν θέλουν ούτε ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, για να μην κοπούν δένδρα για την εγκατάστασή τους. Γενικώς δεν θέλουν ΚΑΘΟΛΟΥ ενέργεια!
Κι έχουμε νόμους που απαγορεύουν κάθε υλοτομία (ακόμα και για διάνοιξη ζωνών πυρασφάλειας στα δάση, ακόμα και την ώρα που μαίνεται η φωτιά και πλησιάζει οικισμούς), όπως έχουμε ουσιαστικά “απαγορεύσει” κάθε ενεργειακή εκμετάλλευση σκουπιδιών. Δηλαδή έχουμε νόμους και πολιτικές που υποτίθεται ότι “προστατεύουν” τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα καταστρέφουν τα δάση κυρίως, αλλά και ευρύτερα το περιβάλλον.
Κι ύστερα φταίει η “κλιματική αλλαγή”.
* Αν δεν αλλάξουν αυτά, ΜΗΝ περιμένετε καμία σωτηρία. Κάθε καλοκαίρι θα καιγόμαστε και κάθε φθινόπωρο θα πλημμυρίζουμε. Ακόμα και χωρίς “ακραία φαινόμενα”. Όσα κονδύλια κι αν “απορροφήσουμε”…
Στο Μάτι κάηκαν πάνω από 100 άνθρωποι μέσα σε λίγες ώρες, μια μέρα που η ανώτατη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 37 βαθμούς! Το καλοκαίρι του 2018, που – παρεμπιπτόντως – ήταν από τα πιο “ήπια” σε θερμοκρασίες, και από τα πιο υγρά!
— Και κανείς δεν αναφέρει το γεγονός ότι την ημέρα εκείνη όλα τα πυροσβεστικά μέσα του Λεκανοπεδίου είχαν μεταφερθεί στην Κινέττα.
— Κανείς δεν αναφέρει ότι οι κρουνοί πάνω στη “διαπλατυσμένη” Λεωφόρο Μαραθώνος ΔΕΝ λειτουργούσαν!
— Κανείς δεν αναφέρει ως βασικό “αίτιο” το μοιραίο λάθος της τροχαίας να σπρώξει την κίνηση των αυτοκινήτων από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο χωριό, όπου τα αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν και οι άνθρωποι κάηκαν.
Προφανώς ΔΕΝ επρόκειτο για αποτέλεσμα της “κλιματικής αλλαγής”, όπως διαπίστωσαν τότε κάποια ξένοι στομφώδεις “ακαδημαϊκοί” (χωρίς καν να έλθουν στην Ελλάδα)! Κι όπως υποστήριξε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες από την κραυγαλέα ανικανότητά της.
Μερικά χρόνια αργότερα, η επόμενη κυβέρνηση υιοθέτησε κι εκείνη την “κλιματική αλλαγή” ως “αιτία” για την τραγωδία στο Μάτι (ξεπλένοντας την προηγούμενη κυβέρνηση και την ανικανότητά της), και εισηγείται τώρα την δημιουργία παραθαλάσσιου… ποδηλατόδρομου! Σε κρημνώδεις ακτές!
Τρελαθήκαμε εντελώς…
Κακά τα ψέματα: Εμείς τα καίμε τα δάση μας! Κι εμείς πλημμυρίζουμε τη χώρα, που την έχουμε ήδη εγκαταλείψει στην τύχη της…
Και η μόνη έννοια μας είναι, όχι να διορθώσουμε τα λάθη μας, αλλά να …μοιράσουμε “κονδύλια” για έργα που γίνονται χωρίς κανένα προγραμματισμό ή δεν ολοκληρώνονται. Και τα οποία συνήθως γίνονται εκ των υστέρων. Κι όταν γίνονται εκ των προτέρων, τα… σταματάνε οι Οικολόγοι και το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας.
Όπως έγραψε κάποτε ο πρώτος (και ίσως ο μόνος) αληθινός Οικολόγος στην Ελλάδα, ο αείμνηστος καθηγητής Νίκος Μάργαρης, ευτυχώς στην αρχαία Αθήνα του Περικλή, ΔΕΝ υπήρχε Συμβούλιο της Επικρατείας! Γιατί αν υπήρχε, θα είχε εμποδίσει την οικοδόμηση του Παρθενώνα! Γιατί να μη διαταράξει τον “βιότοπο” της Ακρόπολης.
Οι αρχαίοι ήταν τυχεροί.
Εμείς είμαστε άτυχοι. Μόνοι μας καταστρέφουμε τη χώρα μας, αλλά ευτυχώς βρίσκουμε το άλλοθι της “κλιματικής αλλαγής”!
ΥΓ. Όχι ακριβώς μόνοι μας. Βοηθούν και ποικίλα κυκλώματα εμπρηστών. Που δεν ξέρουμε, υποτίθεται, γιατί το κάνουν και είναι μόνο “σύμπτωση” ότι φέτος κάηκε η Δαδιά στον Έβρο. Που για όσους έχουν υπηρετήσει εκεί, ήταν η “προκάλυψη” του Ελληνικού στρατού στην βασική παραμεθόριο…
Όπως κάηκε και ο δασικός δρυμός στην επίσης “ακριτική” Ρόδο, που ήταν η φυσική προκάλυψη εκεί.
Όπως ήταν απλή “σύμπτωση” ότι κάηκε η αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο.
Ενώ – άλλη “σύμπτωση” κι αυτή – προχθές μέλη της Αλβανικής μαφίας “εκτέλεσαν” στη Λούτσα (Αρτέμιδα) έξη Τούρκους, που κανείς δεν μας λέει τι ακριβώς έκαναν εκεί και γιατί τους “εκτέλεσαν”.
Όπως κανείς δεν μας λέει πόσοι συνελήφθησαν για εμπρησμούς φέτος το καλοκαίρι, τι εθνικότητας είναι και με τι νομικό στάτους βρίσκονται εδώ.
Είπαμε, για όλα φταίει η “κλιματική αλλαγή”.
Κι όσο το πιστεύουμε αυτό,
θα συνεχίζουμε να καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι
και να πλημμυρίζουμε κάθε φθινόπωρο…