Κυριακή
8
Δεκέμβριος
TOP

Γιατί δεν μιλάει με τον Σαμαρά

Μια μεγάλη κουβέντα είπε ο πρόεδρος Κυριάκος συνεντευξιαζόμενος στον ΣΚΑΪ, και θέλω να τη μεταφέρω εδώ. Αναφερόμενος στη μίζερη και κακοφορμισμένη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά, και εστιάζοντας στις επικρίσεις του μεσσήνιου πολιτικού για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα και ειδικά τα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Και εκείνος ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας, μας υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία».

Ωραία. Να ρωτήσω κι εγώ τώρα, τι κάνει ο ίδιος για να αξιοποιήσει την εμπειρία του Σαμαρά, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Την Πέμπτη φθάνει στηνΑθήνα, για να έχει συνομιλίες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη την Παρασκευή, οΧακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο ίδιος (ο Κυριάκος) προετοιμάζεται για να επισκεφθεί την Αγκυρα, στα μέσα Ιανουαρίου.

Κάλεσε τον Σαμαρά ποτέ να τον ρωτήσει «για πες ρε αδερφέ, τότε που εσύ συνομιλούσες με τον Ερντογάν, τι είχες καταλάβει; Πού χωλαίνουν αυτοί , ως που μπορούμε να το φτάσουμε εμείς χωρίς να τορπιλιστεί ο διάλογος, και γενικά τι πιστεύεις ότι πρέπει να πούμε και να κάνουμε»; Δεν τον κάλεσε. Και προφανώς δεν θα το κάνει ούτε το επόμενο διάστημα. Θέλω να πιστεύω γιατί δεν τον αντέχει. Και όχι γιατί θεωρεί εαυτόν αυθεντία στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών.

Το πρώτο μπορώ και να το δεχτώ. Εχουν μεσολαβήσει τόσα μεταξύ τους, επικρατεί πλέον εχθροπάθεια στη σχέση. Το δεύτερο όμως είναι επικίνδυνο. Πολλαπλώς…

 

Ζητείται κλίμα συναίνεσης και ενότητας

Δεν είναι η δουλειά μου να κάνω υποδείξεις, ούτε πολύ περισσότερο να υπαγορεύω πολιτικές κινήσεις οι οποίες έχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Αλλά ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία στα ελληνοτουρκικά, αλλά προσεγγίζει με προσοχή και ταπεινότητα το ζήτημα, και επιπλέον δεν τον διακατέχει κανένα άγχος αμφισβήτησης της επάρκειάς του, το πρώτο που θα έκανε για να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης και ενότητας θα ήταν να καλέσει τους προκατόχους του, για συζήτηση. Έναν έναν, με χρονική απόσταση, για να μη φανεί ότι μας έχει πιάσει και κανένας πανικός για το θέμα, και για να προστατεύσει και τον εαυτό του, ως Πρωθυπουργό – ότι δεν ζητάει βοήθεια γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν θεωρητικά λέμε πάντα, έχει πρόβλημα με το κύρος του…

 

Η συμβουλή των πρώην

Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, αυτή την ώρα πέντε εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί. Τους απαριθμώ με σειρά παλαιότητας: Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας. Ολοι, μηδενός εξαιρουμένου, αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους μικρές ή μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία, και οι περισσότεροι εξ αυτών (με εξαίρεση ίσως τον κ. Σημίτη) ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ερντογάν, σε διεθνή φόρα και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Δεν μπορεί, κάτι θα αποκόμισαν για τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί, όπως και για το πώς αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Το γιατί δεν αναζήτησε έως τώρα να πάρει κάτι από την πολύτιμη εμπειρία τους, νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Εμμέσως το εξηγώ πιο πάνω. Για μένα, το πιο σοβαρό είναι ότι δεν το κάνει ούτε τώρα, που υποτίθεται ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και εξετάζει (ξαναϋποτίθεται…) το ενδεχόμενο

να πάρει σοβαρές αποφάσεις…

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στα “Νέα” πατώντας ΕΔΩ