Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Γιατί έχει μπει καπέλο 300 ευρώ/τετραγωνικό στο κόστος των νεόδμητων ακινήτων

Με καπέλο 300 το τετραγωνικό πωλούνται τα νεόδμητα ακίνητα σε σχέση με πέρυσι, τόσο αυτά που αποπερατώθηκαν προσφάτως όσο και εκείνα που είχαν μείνει απούλητα την τελευταία διετία.

Αιτία, η αύξηση του οικοδομικού κόστους κατά 40%, με σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό βασικών υλικών κατασκευής όπως ο οικοδομικός σίδηρος με τα αποθέματα να μειώνονται και την τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 80%, από τα 600 ευρώ το τόνο στα 1.100 ευρώ τον τόνο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα (1,5 μήνα σχεδόν μετά) η τιμή του οικοδομικού σιδήρου έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 30%.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών έχει προκαλέσει σοκ στην αγορά ακινήτων αφού οι παραγγελίες υλικών, εκτός από το γεγονός των ανατιμήσεων, είναι ρευστές “καθώς με άλλη τιμή μπορεί να παραγγείλεις σήμερα και με άλλη τιμή να κληθείς να παραλάβεις”, όπως επισημαίνουν στο capital κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στο τομέα τόσο των οικιστικών όσο και τον επαγγελματικών ακινήτων.

Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης είναι ότι πριν οι συμβάσεις προμήθειας υλικών (με κλειδωμένη τιμή) είχαν 3μηνη διάρκεια, ενώ πλέον έχουν περιοριστεί στις 20 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο Θανάσης Τσόκας, Πρόεδρος της Ιστός Κατασκευαστική, “τα αποθέματα υλικών εξαντλούνται και κανείς δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες, αφού δεν γνωρίζουν ούτε τις τιμές στις οποίες θα παραλάβουν, ούτε και τον ακριβή χρόνο παράδοσης της παραγγελίας τους.

“Έχει αρχίσει να καταγράφεται έλλειψη πρώτων υλών στην αγορά και κανείς προμηθευτής δεν παίρνει στην παρούσα φάση το ρίσκο να φέρει νέα υλικά”.

Στο ερώτημα, πότε ίσως δούμε υποχώρηση των τιμών, οι εκτιμήσεις των στελεχών της κατασκευαστικής αγοράς, μόνο αισιόδοξες δεν είναι. “Πιστεύω ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στους επόμενους μήνες. Θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση του οικοδομικού κόστους κατά 15% με 17% μέχρι τον Αύγουστο”, επισημαίνει ο Γιάννης Γκίνης επικεφαλής πωλήσεων στην κατασκευαστική εταιρεία Green Properties.

Κοινή πεποίθηση όλων ότι η αγορά ακινήτων διάγει περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με τις όποιες προβλέψεις να έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μόλις 2 με 3 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

πηγη: capital.gr