Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
TOP

Γιατί η Apple αποσύρει την εφαρμογή εργαλείου για την καταπολέμηση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Την διακοπή του «εργαλείου» που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών προέβη, την Παρασκευή, η Apple, έπειτα από πληθώρα αρνητικών κριτικών σχετικά με τις επιπτώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Όπως αναφέρεται και στο CNN, το εν λόγω εργαλείο θα επιτρέπει στην Apple να ελέγχει τις συσκευές iOS και τις φωτογραφίες που μεταμορφώνονται στο iCloud, ώστε να ανιχνεύει υλικό κακοποίησης παιδιών. Αυτό θα γίνεται μέσω μίας νέας λειτουργίας που θα αναλύει τα συνημμένα εικόνων, ώστε να εντοπίζεται τυχόν σεξουαλικό περιεχόμενο και να ενημερώνονται οι ανήλικοι χρήστες και οι γονείς τους.

Ταυτόχρονα, όταν, τον περασμένο μήνα, η Apple ανακοίνωσε το νέο αυτό πρόγραμμα, καθησύχασε τους καταναλωτές της ότι δεν θα παραβιάζεται το ιδιωτικό τους απόρρητο, καθώς το εργαλείο θα μετατρέπει τις φωτογραφίες στα iPhone και τα iPad σε περίπλοκους αριθμούς, με την όλη διαδικασία να γίνεται αποκλειστικά στη συσκευή, χωρίς να μεταφέρεται τίποτα στο iCloud. Μόλις οι φωτογραφίες αυτές ανέβουν στην υπηρεσία iCloud storage του iPhone, οι αριθμοί, στους οποίους έχουν αυτές μετατραπεί, θα αντιστοιχούν σε στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εθνικού Κέντρου για την Εξαφάνιση και την Εκμετάλλευση Παιδιών (National Center for Missing and Exploited Children -NCMEC), ώστε, έπειτα από έλεγχο από την Apple, να μπορεί να ειδοποιηθεί το συγκεκριμένο κέντρο για την ύπαρξη πιθανού περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης.

Απειλή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής;

Με την ανακοίνωση του προγράμματος αυτού, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας παιδιών επιδοκίμασαν το εν λόγω σχέδιο, καθώς θεωρήθηκε ότι η εταιρεία αναγνωρίζει τις ηθικές ευθύνες και υποχρεώσεις της για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχει στους καταναλωτές της. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς πολλοί από τους καταναλωτές, ακούγοντας ότι η Apple θα αναζητά για περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις συσκευές τους, το μυαλό τους πήγε σε κάτι όπως το “Big Brother” του 1984.

Ως εκ τούτου, οι επικριτές του προγράμματος χαιρέτησαν την απόφαση της Apple να βάλει «πάγο» στο λανσάρισμα του εν λόγω εργαλείου, με την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων “Fight for the Future” να το χαρακτηρίζει απειλή για  « την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία» και να καλεί την Apple να το αποσύρει οριστικά.