Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Γιατί το έχουν «σίγουρο» οι Τούρκοι για τα F-16: Αποκάλυψη για πολύμηνο lobbing στο Κογκρέσο

Από πού προκύπτει η έκδηλη αισιοδοξία της Τουρκία για άρση στο μπλόκο πώλησης αναβάθμισης F-16 από τις ΗΠΑ; Η Άγκυρα εργάζεται μεθοδικά για το θέμα και οι κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που έλεγαν ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν, είχαν βάση.

Η αποκάλυψη από την WSJ ότι ο Τζο Μπάιντεν έστειλε σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είναι μόνο η μία πτυχή. Η άλλη είναι η μεθοδική δουλειά στο παρασκήνιο από την τουρκική διπλωματία.

Η «Τζουμχουριέτ» μετέδωσε ότι ήδη Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί με περισσότερους από 150 συμβούλους του Κογκρέσου των ΗΠΑ από την αρχή του έτους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη θετική ψήφο.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι σε εξέλιξη από την αρχή του έτους είναι έντονο lobbing στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία συμβούλων Friedlander στις αρχές του 2022, ακριβώς για να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η εταιρεία ανήκει στον Ezra Friedlander, ένα από τα κορυφαία ονόματα της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. Και αυτή η εταιρεία ασκεί πιέσεις και στα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Η εταιρεία κάνει lobbing για την Τουρκία έναντι 35.000 δολαρίων τον μήνα, με βάση σύμβαση έργου για έξι μήνες. Όπως ορίζει ο αμερικανικός νόμος, η εταιρεία Friedlander ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν για την Τουρκία στις 29 Απριλίου.

Οι επαφές με το Κογκρέσο για τα F-16

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι ήρθε σε επαφή με τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, κατόπιν της συμφωνίας με την Τουρκία, και «τους ζητήσαμε να στηρίξουν τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας που ζήτησε η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον λόγω των συμμαχικών σχέσεων και της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Η εταιρεία ενημέρωσε αρχικά τους συμβούλους του Δημοκρατικού Κόμματος και των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γερουσίας των ΗΠΑ και της Βουλής των Αντιπροσώπων για «την κατάσταση στη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» στις 27 Ιανουαρίου. Σε αυτή την ενημέρωση μετείχαν 24 σύμβουλοι.

Στις 11 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν με τους συμβούλους 45 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε διαδικτυακή συνάντηση. Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η «συμμαχία Τουρκίας-ΗΠΑ σε ένα περιβάλλον όπου η κατάσταση στην Ουκρανία αποκαλύπτει την ανάγκη για συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ».

Η επαφή με τη Νάνσι Πελόζι

Στις 14 Μαρτίου, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Μουράτ Μερκάν, φιλοξένησε περισσότερους από 100 συμβούλους μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην πρεσβεία μέσω της εταιρείας lobbing. Αναφέρθηκε ότι ο Μουράτ Μερκάν συζήτησε το θέμα των «σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Εκτός από τη σύμβουλο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, παρόντες στη συνάντηση ήταν και σύμβουλοι πολλών μελών των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Το επίσημο αίτημα της Τουρκίας και τα επόμενα βήματα

Η επίσημη επιστολή αιτήματος που εστάλη από την Τουρκία προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου πέρυσι καλύπτει την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 σε Block 70.

Η στάση του αμερικανικού Κογκρέσου θα είναι καθοριστική για την πώληση, την οποία «η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προσεγγίσει αρνητικά μέχρι τώρα», σημειώνει η «Τζουμχουριέτ». Εάν η αγορά των F-16 της Τουρκίας εγκριθεί από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών, θα κοινοποιηθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.

Εάν δεν υποβληθεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση της πώλησης εντός 15 ημερών από την επίσημη ειδοποίησηη πώληση δεν θα παρεμποδιστεί. Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει νομοσχέδιο που εμποδίζει την πώληση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.

Σε περίπτωση αρνησικυρίας του Μπάιντεν, το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί με πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

πηγή: www.militaire.gr